Alarmantan broj obolelih u opštini Lučani: Građani da poštuju propisane mere

Štab za vanredne situacije zajedno sa Domom zdravlja u Lučanima apeluje na građane opštine Lučani da je krajnje vreme da počnu sa poštovanjem propisanih mera  zaštite od kovid virusa jer se u Lučanima beleži  alarmantan broj obolelih sa izraženom kliničkom slikom respiratornih simptoma. Zato je neophodno sve kontakte staviti u izolaciju i da se smanji kretanje potencionalno inficiranih osoba, zaključuje Štab za vanredne situacije.

Štab je na današnjoj sednici doneo i sledeće zaključke:

  • U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije od utorka 24.11.2020. do 3.12.2020. godine radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovniskih centara, pozorišta, bioskopa, i drugih ustanova kulture, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se oni mogu raditi u peridu od 5.00 do 18.00 časova.
  • Radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi u periodu od 21 čas do 5.00 časova narednog dana.
  • Obavezuju se javna preduzeća „Dragačevo putevi“ Guča i „Komunalac“ Lučani da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova.
  • Obavezuje se Opštinska uprava da obezbedi intenzivan rad inspekcijskih službi koje će vršiti pojačanu kotrolu sprovođenja donetih mera od strane Vlade Republike Srbije.
  • Opštinski štab podseća na odgovornost poslodavaca da se pridržavaju svih propisan mera vezanih za dezinfekciju objekata i nošenje zaštitnih maski, kao i da prate zdravstveno stanje zaposlenih i da blagovremeno reaguju u slučaju pojave simptoma ili sumljivih kontakata, preduzmu se sve mere koje su propisane, kao i da u skladu sa mogućnostima i organizacijom rada organiziju rad od kuće svojih zaposlenih.
  • Preporučuje se roditeljima koji imaju mogućnosti i upućeni su na rad od kuće ili je jedan od roditelja nezaposlen da decu ne šalju u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ Lučani.

Predsednik opštine i komandant Štaba, Miliovoje Dolović, navodi da je u našoj opštini na današnji dan trenutno registrovano 112 lica zaražena virusom. Deset je sa težom kliničkom slikom i smešteno je u bolnicu, dok su ostali sa izraženim simptomima koje leče u kućnim samoizolacionim uslovima. Trinaest lica je izlečeno.

Jasno je da je primetan skok broja novozaraženih, koji je  znatno veći nego na vrhuncu pandemije u prvom talasu. Zato, u ime lokalnih i zdravstvenih organizacija i institucija, apelujem na sve naše sugrađane da prestanu sa okupljanjima po bilo kom osnovu, zatim obavezno nose maske u prodavnicama, tržnim centrima, kafićima, drže fizičku distancu, jer samo tako pomažu i sebi , društvu i posebno zdravstvenom sistemu da ne budu blokirani i da mogu da pomognu građanima koji obole od Covid 19 na kvalitetan način, kaže Dolović.

Treba shvatiti da ovo vreme neće proći ni za dan ni za dva, već može da se desi da traje i duže vreme. Zato, moramo rasporediti snage, biti jako odgovorni i smanjiti socijalne kontakte na najnižu moguću meru, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme i posebno uz poštovanje mera koje je propisao Republički krizni štab. Sve napred navedeno moramo svrstati u deo svakodnevne zdravstvene kulture, dok nas ova pošast ne napusti, istakao je predsednik Dolović.

Lučani Info