Bebe u Dragačevu rađaju kao iz vode, sve više mališana i Guči i Lučanima: Roditeljima uručena tri puta veća novčana pomoć od 100.000 dinara

U Guči je danas održan prijem za deset beba sa teritorije opštine Lučani rođenih u proteklih mesec dana.

Svakoj od njih, dodeljena je jednokratna novčana pomoć iz opštinskog budžeta, u iznosu od 100 hiljada dinara. Odluka o povećanju jednokratnog iznosa sa dosadašnjih 30 na 100 hiljada dinara je doneta na inicijativu predsednika opštine, koji je stavio primat na mere povećanja nataliteta kao strateški cilj naše opštine.

„Budžetom za 2022. god., kao što je i ranije bila praksa, delimo svim novorođenim bebama u proteklih mesec dana novčana sredstva u iznosu od 100.000 dinara. To je značajno veći iznos u odnosu na prethodne godine kada je bilo po 30.000 dinara za svaku novorođenu bebu.Nama su deca na prvom mestu tako da ćemo ove godine raditi na proširenju kapaciteta u vrtićima u Guči i Lučanima kako bi smanjili listu čekanja, i nadamo se da nijedno dete neće čekati na upis u vrtić“, rekao je danas predsednik privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović.

„U opštini Lučani godišnje se rodi između 150 i 170 dece i mi ćemo raditi na poboljšanju uslova kako u varošicama Guči i Lučanima, tako i na seoskom pordučju. Gradićemo nove poligone i igrališta za decu, da što više dece i omadine zadržimo u našoj opštini. Ove godine planirana je rekonstrukcija,tj. radovi na energetskoj efikasnosti vrtića u Guči gde su prošle godine dograđene dve sobe,tako da u Guči nemamo dece na čekanju.U vrtiću u Lučanima,uz pomoć preduzeća „MB-Namenska“ Lučani na čemu smo im veoma zahvalni, radiće se dogradnja 200m2 novog prostora, tako da se nadamo da će i vrtić u Lučanima konačno dobiti dovoljno prostora i kapaciteta da primi svu decu iz Lučana i okoline“, rekao je Dolović.

Inače, za podsticaj rađanju poslednjih godina, opština Lučani kontinuirano radi na realizaciji niza aktivnosti. Pored darivanja svake bebe sa 100, umesto dosadašnjih 30 hiljada dinara, opština Lučani obezbeđuje do 300 hiljada dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece, obezbeđuje besplatan prevoz za decu do osmog razreda, obezbeđuje besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendira đaka generacije, daruje vukovce.

Lučani Info / GZS