Biblioteka – otvorena knjiga Balkana

Sedmi bijenale u Čačku sabrao radve 48 umetnika iz 23 države, od Australije do Meksika, SAD, Francuske do Kine…

U izložbenim prostorima čačanskog Doma kulture i Galeriji ovdašnjeg Narodnog muzeja otvorena je postavka sedmog Međunarodnog bijenala vizuelnih umetnosti „Biblioteka – otvorena knjiga Balkana”, ovog puta sa tematskim okvirom „Razgraničenja”.

Izloženo je 125 radova koje potpisuju 48 umetnika iz čak 23 države: Albanije, Australije, Austrije, Belgije, BiH, Italije, Japana, Kanade, Kine, Grčke, Meksika, Poljske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, SAD-a, Turske, Francuske, Hrvatske i Crne Gore.

O ovogodišnjoj izložbi koja je, zbog epidemioloških mera, počela bez svečanog čina otvaranja, umetnički direktor Bijenala Božidar Plazinić ističe: „Tematski okvir `Razgraničenja` preuzet je iz aktuelnog duštveno – političog konteksta. Premešten u polje umetničkog, dobio je novi značenjski, metafiziči okvir, polje u kome se uspostavlja platforma za istraživanje raznovrsnih vizuelnih retorika, transfera različitosti u pogledu ideja, poetika, tehničkih i tehnoloških pristupa. U korelaciji sa opštim nazivom manifestacije, `Biblioteka – otvorena knjiga Balkana`, tema `Razgraničenja` upućuje na dijalog kao prioritet, osnovu za prevazilaženje granica između svih vrsta različitosti”.

Gostujuće institucije na Bijenalu su „Muzeji i galerije Budve”, Galerija savremene umetnosti Niš i Galerija „Bel – art” iz Novog Sada. Počasni gost ovog Bijenala i dobitnik počasne povelje grada je dr Monika Miler, istoričarka i teoretičarka umetnosti iz Nemačke.

Organizatori Bijanala su Centar za vizuena istraživanja „Krug” i Dom kulture u Čačku, uz saradnju Narodnog muzeja, Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku i preduzeća „Ingliš buk” iz Notingema sa predstavništvom u Beogradu. Pokrovitelj Bijenala je grad Čačak.

Lučani Info / Foto: B. Plazinić