Centar za demokratiju: Poniženje radnika Namenske je slika položaja radništva u Srbiji

Fondacija Centar za demokratiju danas je ocenila da je slika položaja radništva u Srbiji poniženje zaposlenih u fabrici Namenska iz Lučana time što su se krajem prošle nedelje okupili pred sudom radi „odbrane direktora“ kome se sudi zbog pogibije radnika.

„Postupak radnika Namenske, koji su vređali roditelje poginulog radnika, pokazuje dubinu bede, siromaštva i ucenjenosti u kojem živi ogroman broj naših sugrađana – plašeći se za sudbinu svog posla, prinudeni su da se, nasuprot svakoj pretpostavljenoj solidarnosti sa radnikom, bore za slobodu svog direktora“, navodi se u saopštenju Centra za demokratiju povodom 7. oktobra -Svetskog dana dostojanstvenog rada.

Dodaje se da je 2014. bez javne rasprave donet Zakon o radu i da je od tada broj zaposlenih na određeno vreme porastao za 39 odsto, da su niske zarade daleko od dostojanstvenog života, a minimalnom zaradom koju prima oko 350.000 ljudi ne štite zaposleni već poslodavci jer nije dovoljna ni za minimalnu potrošačku korpu.

„Smanjenje nezaposlenosti prikazuje se kao uspeh nasuprot činjenici da, zbog odlaska mladih, stručnih i sposobnih, pritisak nezaposlenih na tržište rada svake godine slabi za nekoliko desetina hiljada ljudi. Među zaposlenima je rastući broj angažovanih na privremenim i povremenim poslovima, za koje je zarada nesigurna, a ionako niski standard neizvestan“, upozorio je Centar za demokratiju.

Navedeno je da su u najgorem položaju zaposleni „na crno“ koji posledice svog statusa trpe danas, ali će njihovo siromaštvo biti još izraženije kad dostignu starost za penziju, ili ako budu žrtve neke povrede ili nesreće na radu.

„Diskriminacija na radu i prilikom traženja posla pogađa žene, starije radnike, Rome, o čemu svedoče poslednji izveštaji Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu jednakosti. Ukoliko se zaposleni i osmeli da pokrene postupak za zaštitu svog radnog prava, radni sporovi traju predugo i pravda deluje nedostižna“, ističe se u saopštenju Centra za demokratiju i podseća da Srbija još nije otvorila pregovaračko poglavlje 19 – Zapošljavanje i socijalna politika, za pta je uslov usvajanje akcionog plan za harmonizaciju propisa u tim oblastima.

danas.rs