Čišćene obale Morave od Ovčar Banje do Nikolja

Sunčan i topao vikend mnogi će iskoristiti za boravak u prirodi a u čačanskom kraju, u Ovčar Banji i na jezeru Međuvršje, u toku je akcija Očistimo reke i jezera. Skuplja se smeće i čisti priobalje.

Današnja akcija čišćenja nastavka je slične koja je sprovedena 21. septembra na Svetski dan čićenja. Volonteri, učenici osnovnih škola i planinari skupljaju smeće u Ovčar Banji i na jezeru.

Čiste se priobalje, odmorišta pored puta i deo uz vodu. Pomažu i jedinice civilne zaštite i komunalno preduzeće s mašinama. Seče se rastinje pored jezera a čisti se i sa vode i u vodi.

Akciju „Blic fondacije“ podržala je Gradska uprava u Čačku, Gradski štab za vanredne situacije i Turistička organizacija Čačka.

Ovčarsko Kablarska klisura je predeo izuzetnih odlika pre svega zbog prirodnih lepota, a jezero je stanište za oko dve stotine vrsta ptica.

Klisura je veoma posećena zbog planinarskih ruta, a ovde se nalazi i desetak manastira. Kroz predeo prolazi i frekventan magistralni put ka Užicu i Crnoj Gori.

Lepotu prirode na žalost kvari smeće i dosta je onih koji ga bacaju i na mestima uz jezero.

„Moraju da se reše divlje deponije koje se nalaze uzvodno od Ovčarsko-kablarske klisure. Pored obala reka, očistićemo i magistralu, odnosno parkinge i zelene površine koje se nalaze uz magistralu“, rekao je Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

U narednom periodu, uz jezero Međuvršje, biće postavljeno reciklažno ostrvo i odgovarajući kontejneri za odlaganje smeća.

RTS