Čuvarkuće Sabora u Guči

Iako je 60. Dragačevski sabor trubača u Guči zbog epidemije virusa odložen za sledeću godinu ipak će, ali najesen, da bude obeležena godišnjica dugovekog i najvećeg skupa na srpskim prostorima. Na Pokrov presvete Bogorodice, 14. oktobra, kad je održan prvi sabor, ovde će da bude predstavljena knjiga „Trubačko saborovanje u Guči 1961 – 2020), donosi Politika u štampanom izdanju.

Autori su zavičajni književnici Radovan M. Marinković, Nika – Nikola Stojić, Joviša M. Slavković i Zoran Marinković, a izdavači Kulturno prosvetna zajednica Srbije iz Beograda i Kulturno prosvetna zajednica Dragačeva iz Guče.

Pošto je knjiga već bila u štampi kad je odlučeno sa se ovogodišnji Sabor ne održi, izdavači i autori opredelili su se da bude završena i saborašima predstavljena 14. oktobra 2020. Time će na neki način ipak da bude obeležena šezdeseta godišnjica saborovanja u Dragačevu – kaže za „Politiku” Radovan Marinković.

On ima još jednu zamisao, prilagođenu ovom vremenu:

Pozivamo sve srpske trubače da se toga dana u 12 sati okupe oko kapelnika u svojim mestima, od Kovačice do Vladičinog Hana, i saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara” i melodijama iz svog zavičaja odaju poštu svim žrtvama virusa u svetu, pošto je Sabor trubača i dragačevski, i srpski, i svetski.

To bi, eto, sledećeg oktobra bile čuvarkuće priredbe koja je proslavila pobrđe Dragačeva i pronela zvuke i običaje srpskog nasleđa širom zemnog šara, pošto je Sabor za sva minula leta ugostio oko 16 miliona posetilaca iz 83 države.

Radovan Marinković je, inače, upravo objavio svoju čak 150. knjigu pod nazivom „Truboglasnice”, sa stotinu pesama posvećenih Saboru i trubačima, u izdanju Biblioteke opštine Lučani u Guči.

Lučani Info / GZS / Foto: G. Otašević