Direktor fabrike „Milan Blagojević“ radnicima tri godine nije uplaćivao doprinose

Radoš Milovanovič, direktor fabrike „Milan Blagojević – namenska“ iz Lučana, kome su radnici tapšali pred sudom a vređali porodicu poginulog kolege, tim istim radnicima nije uplaćivao redovno penziono i zdravstveno osiguranje, kao ni beneficirani radni staž, piše “Blic“.

Prema dokumentaciji u koji je ovaj list imao uvid, Milovanović tri godine nije uplatio zakonom obavezne doprinose radnicima. Samim tim, ni državi.

Jedan od radnika rekao je tom listu da je nedavno pred penziju doživeo šok, jer je saznao da ima rupu u stažu i da mu fale godine za penziju. 

Nedostaju mi 2010, 2011, 2012. godina, ništa nije uplaćivano. Potom sam saznao da ko god se javi kada sazna da ima ‘rupu’ u stažu, direktor kaže da će biti uplaćeno i onda dobijemo uslov za penziju. Sad iz ove perspektive čak pomišljam i da mu neki za to daju podršku, jer je ta uplata sve na njegovu reč – kaže radnik.

Radnici s kojima je novinar “Blica“ razgovarao slažu se sa starijim kolegom da to što se „ljudima povezuje i uplaćuje staž na reč“ može biti samo jedan od razloga podrške direktoru ispred ivanjičkog suda, gde se Milovanoviću sudi za pogibiju radnika.

 Verujemo da nikome u fabrici nije uplaćeno, ali se ćuti o tome. Teše se da će im Radoš uplatiti kad krenu u penziju – izjavio je jedan od radnika.

Podsetimo, Milovanović je u penziji već 15 godina, ali je ostao u direktorskoj fotelji u kojoj sedi već 37 godina. Za vreme dok je on bio direktor „Namenske“ poginuo je 21 radnik.

Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika fabrike iz Lučana Milomira Milivojevića, izjavio je nedavno da se ispred suda u Ivanjici, gde je počelo suđenje protiv direktora fabrike i još dvojice rukovodilaca, osećao kao zločinac dok su radnici pozdravljali direktora, a njemu dovikivali „Jajaro“ i „Sram te bilo“.

Dolazak direktora fabrike pred sud ispraćen je aplauzima „spontano“ okupljenih radnika, dok su kolege oca nastradalog mladića dočekale povicima „Jajaro“, „Sram te bilo“, „Znao si gde zapošljavaš sina“, optužujući njega i njegovu porodicu da „blate firmu i direktora“.

Ostali su to nemo posmatrali ili okretali glave, a moguće incidente je sprečila policija.

Blic