“Divanhana” u Lučanima

Početkom novembra meseca, 6.11.2019. godine s početkom u 20 časova, lučanska publika i gosti iz drugih mesta, imaće priliku da uživaju u zvucima sevdaha u izvođenju bosanskohercegovačkog benda “Divanhana” koji izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džaz, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa pažljivim fokusom na sevdalinci.

Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata Muzičke Akademije u Sarajevu.

Debitantski album “Dert” snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Nemačkoj, u saradnji sa izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti, što je bio rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja.

Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa novom članicom, mladom sarajevskom pevačicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga Divanhana razvija svoju koncertnu aktivnost učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX u Solunu. Pored toga, Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pesama. Već početkom 2013. godine beleže izuzetno uspešne koncerte u Švedskoj, Nemačkoj, Češkoj i Turskoj, te krajem iste godine objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata u 13 različitih zemalja Evrope. “Bilješke iz Šestice” za tržište Bosne i Hercegovine objavljuje sarajevski RSG radio, dok za teritoriju Balkana izdavaštvo preuzima beogradski Multimedia Music.

Nakon izlaska drugog albuma Divanhana kroz 2014. godinu intenzivira svoju koncertnu aktivnost te realizuje preko 60 uspešnih koncerata širom Evrope.

Početkom 2015. godine članovi benda uzimaju kratak predah u gustom koncertnom rasporedu te u intimnoj atmosferi studija Fattoria Musica snimaju novi materijal. Na snimanju, među mnogobrojnim saradnicima, ostvaruju vrlo produktivnu saradnju i sa mladom talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom dvogodišnjeg koncertiranja i putovanja objedinjen je na novom albumu simboličnog imena “Zukva” koji je krajem 2015. godine objavio beogradski Multimedia Music, a mesec dana kasnije i izdavačka kuća ARC Music iz Velike Britanije, čime „Zukva“ za Divanhanu biva prvi album koje je objavljen za tržište celog svijeta. Nedugo nakon toga pomenuta sevdah izvođačica Naida Čatić postaje nova članica benda.

U martu 2016. godine Divanhana započinje svoju prvu veliku koncertnu turneju nazvanu upravo po novom albumu „Zukva“. U sklopu trogodišnje turneje bend je realizovao preko 150 koncerata, te bivao učesnik mnobrojnih eminentnih world music festivala.

Pomenuta turneja je iznedrila i vrlo uspešne projekte; prvo live diskografsko izadnje Live in Mostar“, kao i prvi dokumentarni film o bendu i njihovoj uspešnoj turneji „Zukva“. Dokumentarni film realizovala je televizijska kuća Al Jazeera Balkan.

Početkom meseca septembra 2018. godine rade na novom projektu sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovaj put na brodvejskom mjuziklu „The 25th Annual Putnam Countu Spelling Bee“ na kojem upoznaju mladu umetnicu i pevačicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u 7 gradova u Bosni i Hercegovini; Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Jajcu i Banja Luci.

Nedugo nakon realizovanih koncerata Šejla Grgić postaje nova punopravna članica benda.

Početkom 2019. bend objavljuje prvu autorsku pesmu „Zova“, a ostvaruje i saradnju sa Danicom Krstić, poznatom pevačicom iz Srbije. Koncerti idu kao na traci – Kanada, Slovenija, Belgija, Francuska, Holandija, Srbija, BiH, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska…

Vreme: 20 časova
Datum: 6.11.2019. godine
Mesto:Bioskopska sala Doma kulture Lučani
Ulaz:500 dinara