Dolović: Komisije za procenu štete na terenu, prijave još par dana

Zapadna Srbija je pre dva dana bila pod vodom. Izlivanje reka i bujični potoci napravili su velike probleme u brojnim domaćinstvima.

Reke su se vratila u svoja korita, ali meštanima će trebati mnogo više da se vrate u svoje životne tokove. Domaćinstvo Vlada Dramlića u Guči pretrpelo je veliku štetu.

„Hvala Bogu živi smo i zdravi. Velika bujica je krenula prema kući, nanela je puno loma, nismo imali vremena ni da se smirimo ni da gledamo. Najveća opasnost nam preti od mosta koji je 150 metara od naše kuće. Tu je reka promenila tok i krenula ka našoj kući, a u samom koritu reke nije imalo toliko vode. Ovo je pet puta za četiri godine”, rekao je Vlade.

Dramlići imaju porodičnu firmu koju su sticali godinama. „Sve što uradimo u jednoj godini sledeće godine nam voda odnese. Sin je ostao da radi, sve mašine za preradu drveta su nam poplavljene, frezeri, cirkulari. Sve je uništeno. Prošle godine 3. juna isto smo imali štetu, veća je voda bila nego ove godine, ali za nas je isto”, kazao je Vlade dodajući da sve što je bilo do lokalne samoprave ona je učinila.

I Vladov otac, sedamdesetdvogodišnji Dobrosa,v pokušav da sredi ono što se može.

„Bujica je direktno išla na halu, nisam imao nikakvu zaštitu da to sprečim. Sada nas čeka veliki posao, da rasklonimo. Sve mašine moraju u šraf da se rastave da bi se sredile. A kada nešto plavi četiri – pet puta to nema ni šta da se popravlja. Ne mogu da procenim koliko štete imam, samo u mašinama 100.000 evra. Da ne kažem kako svake godine voda kuću potkopava i hale. Trenutno sada možemo samo na spratu kuće da boravimo, dok se u prizemlju ne uradi dezinfekcija”, navodi Vlade.

Prema njegovim rečima na teren treba da izađu Srbijavode i da vide da li za ovo šestočlano domaćinstvo ima spasa da im se ova nesreće ne dešava svake godine.

„Ako nema, da gledamo da se selimo. Sin je ostao već pet godina ovde da vodi firmu, to treba nekome da znači.”

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je da su formirane ekipe za procenu štete i to dva tima za stambene objekte, jedan za privredne i jedan za infrastrukturu.

„Imamo spisak poplavljenih domaćinstava iz 2019, i prvo smo kod njih izlazili na teren. Za sve koji nisu na spisku, a imaju štete od novonastalih poplava mogu se prijaviti u Opštinskoj upravi u Guči i Lučanima i ekipe će ih obići tog dana ili sledećeg. Prijave primamo još par dana”, kazao je Dolović.

Lučani Info / GZS