Dr Zlatko Lutovac: Imunizacija, nov faktor ekonomije

Predlog za uvođenje takozvanih “kovid-pasoša” za slobodno kretanje unutar Evropske unije i za treće zemlje u koje spada zapadni Balkan, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Digla se velika prašina u javnosti kako u zemljama EU, tako i u državama koje gravitiraju ka Uniji, među kojima je i naša zemlja. Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uverenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Fajzer / Biontek, Moderna, Astra Zeneka i Džonson-Džonson. Po ovom kriterijumu čini se da se pre gledalo u zastavu proizvođača nego u kvalitet vakcine. Sve studije pokazuju da su Kineska i Ruska najbezbednije vakcine iako su sve vakcine dobre.

Postulati Evropske unije, sloboda kretanja, sloboda tržišta se ovakvim namerama jednostrano suzbija i dovodi do razilaženja sa demokratskim načelima na kojima počivaju suverene države. A gde je tu Srbija? Srbija na čelu sa Predsednikom Vučićem se ponela zrelije i dosta mudrije od većine zapadnih i daleko razvijenih zemalja, na način da smo među prvim zemljama na svetu po više parametara u ovoj krizi, kao što je broj vakcinisanih, broj izgrađenih kovid bolnica, nabavci svih odobrenih vakcina dostupnih na tržištu i prvi u Evropi po stopi rasta bruto domaceg proizvoda. Kao zemlja sa rastućom ekonomijom pokazali smo snagu i solidarnost i određene količine vakcina donirali zemljama u okruženju (BiH, Crna Gora, Makedonija). Taj čin nije samo kako neki kažu bilo širenje meke moći srpske države nego ispružena bratska ruka prijateljstva ka zemljama regiona.

Zanimljivo da je za Evropsku agenciju za lekove prihvatljiva upravo vakcina koja je deficitarna na tržištu EU, šta se time postiže, koji su krajnji ciljevi, da li sertifikat koji će Evropska komisija predstaviti na sledećem samitu lidera EU koji trebao bi da olakša putovanje i ukine niz mera i restrikcija ili nešto sasvim drugo, što bi svakako nemerljivo uticalo na već uzdrmanu ekonomiju pogotovo razvijenog zapadnog sveta. Srbija je na Evropskom putu ali razume se ni jednog trenutka neće ugroziti svoje vitalne i nacionalne interese i uvek će staviti zdravlje građana na prvo mesto u odnosu na bilo šta drugo.

Jedan sam od retkih koji navija da EU donese takvu nakaradnu odluku i da bukvalno zabrani ulaz za ljude koji nisu vakcinisani vakcinama koje njima odgovaru, jer verujem da bi to dodatno pokrenulo ekonomski točak i razvoj naše zemlje. Postali bi turistička destinacija broj jedan u ovom delu Evrope i ta odluka bi bila pogubna za samu EU, bila bi ravna čoveku koji seče granu na kojoj sedi.

Da paradoks bude veći, predlog je da će se sa potvdom o antitelima moći putovati a antitela nemaju znak kao na kolima da se vidi koja je marka auta. Kakva god odluka da bude proces napretka naše zemlje više niko i ništa ne može zaustaviti. Da su nam bar dali neke vakcine iz Kovaks programa pa ne bi imali toliko prava da se ljutimo, ovako ispade da smo čekali EU ni jednu vakcinu ne bi imali i ta odluka o pasošima biće potpuno indifertna jer je onda nebitno koja vakcina može koja ne, kad nema ni jedne.

Da rezimiramo, čini se da je došlo vreme da mi pomognemo EU po pitanju vakcinacije obzirom da ćemo imati do kraja godine dve fabrike za proizvodnju vakcina i treba da počnemo da gradimo partnerski odnos koji je u obostranom interesu. Na kraju samo neka oni rade svoj posao.

dr Zlatko Lutovac, politički aktivista i ekonomista

Lučani Info / Foto: RTV Pink (screenshot)