Dragačevci nikad bezbedniji od poplava: Regulisani vodotokovi drugog reda, bujični potoci konačno stavljeni pod kontrolu

Regulacija vodotokova drugog reda na teritoriji opštine Lučani koja je trajala od aprila meseca prošle godine kompletno je završena.

Čitava investicija je realizovana uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja, a vrednost investicije je bila 120 miliona dinara. Izvođač radova je bila Vodoprivreda Požarevac, a radovi su izvedeni kvalitetno i u zadatim rokovima.

Foto: RINA

„U toku ove investicije je izvršena regulacija Lučanskog potoka do uliva u pumpnu stanicu, zatim je završena regulacija potoka Suvodo i Dragačica u Guči, potoka Dobrica u Kotraži i izgradnja propusta na potoku Dupljaj sa čišćenjem “, rekao je za RINU, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Dolović ističe da se pored ovih završenih investicija trenutno radi na izradi projektno – tehničke dokumentacije za regulaciju Puhovske reke, Tijanske reke, Zivičke reke i potoka Dupljaj u Guči u čitavom profilu.

Foto: RINA

”Predračunska vrednost radova ovih regulacija vodotokova je preko 200 miliona dinara. Pored opštinskih vodotokova drugog reda, lokalna samouprava radi projektno – tehničku dokumentaciju za izgradnju bedema u Guči na desnoj obali reke Bjelice koja bi u velikom meri smanjila poplave koje su pogodile samu Guču u 2019-oj i 2020-oj godini gde je poplavljeno preko 140 stambenih objekta”, rekao je Dolović.

Po završetku izrade projektno tehničke dokumentacije sa Kancelarijom za javna ulaganja i Srbijavidama u što kraćem roku biće dogovoren način i dinamika zajedničkog ulaganja u preostale vodotokove kako bi u narednom periodu bila isključena mogućnost pojave katastrofalnih poplava iz predhodne dve godine.

Lučani Info / RINA