Dragačevci ograničili tonažu da bi sačuvali puteve

Opštinsko veće donelo je niz odobrenja za preusmeravanje javnih sredstava za započete prioritetne aktivnosti i investicije. Aproprijacije su usmerene uglavnom ka saniranju šteta na objektima koji su pretrpeli štete usled junskih poplava na teritoriji opštine.

Takođe, sredstva su usmerena i ka intenziviranju započetih radova na asvaltiranju putnih pravaca uz sufinansiranje građana mesnih zajednica, kao i za finansiranje završnih radova na zgradi Centra za socijalni rad koja je nedavno u potpunosti renovirana ali i za izgradnju dečijih igrališta u Lučanima.

Veće se saglasilo da je na putevima koji su asvaltirani u poslednjoj deceniji neophodno postavljanje saobraćajnih znakova sa ograničenom tonažom. Tako će na putevima prvog reda biti postavljeni znakovi sa ograničenjem do 40 tona težine, na putevima drugog reda od 20 do 25 tona, dok će ograničenje na nekategorisanim putevima biti do 15 tona težine.

“Prošle godine asvaltirali smo 92 kilometra puteva, ove godine 30, i želja nam je da ti putevi potraju što duže, na dobrobit svih naših građana. Upravo je to bio razlog da donesemo odluku o ograničavanju težine”, kazao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

On je istakao da je primećeno, da se po putevima koji nisu predodređeni za te tonaže, kreću teški kamioni šticari pretovareni drvima i da je to najčešće uzrok propadanja putne infrastrukture.

“Svesni smo da to neće naići na odobravanje onih koji se bave sečom i prodajom drva, ali i kod Srbijašuma, međutim mi nemamo drugi izbor. Cilj nam je da sačuvamo izgrađeno i da uz pojačano održavanje putna infrastruktura duže traje”, zaključio je Dolović.

Lučani Info / GZS