“Dragačevska Sorbona” postoji 2 veka: Prvi učitelj bio kaluđer Maksimilijan, škola postojala pre Hatišerifa

Škola u Kotraži trenutno broji 100 đaka. Prema rečima direktora, zanimljivo je da su u dobroj meri prestale migracije stanovništva i odlazak u obližnje gradove.

Škole na sesokom području svetionik su znanja i prozor u svet mnogim generacijama. Iako se mnoge zatvaraju jer postaju sve praznije, to nije slučaj sa Osnovnom školom u Kotraži pored Guče koju još nazivaju i “dragačevsom Sorbonom”. Ta obrazovna ustanova postoji čitava dva veka, a na stotine đaka iz tih klupa postali su uspešni poslovni ljudi.

– Istorija ove škole je dugačka i prepuna zanimljivih podataka, o čemu svedoči i monografija koju je izdala škola. Ova svojevrsna dragačevska „Sorbona” odškolovala je i naučila prvim brojevima i slovima na hiljada mladih Dragačevaca. Više puta u svojoj istoriji prekidala je sa radom pred naletom Turaka i svetskih ratova, koji nisu obišli ni ovaj kraj. Zanimljivo je da je prvi učitelj bio kaluđer Maksimilijan, a škola je u svom veku najviše imala učenika posle rata, kažu da su odeljenja brojala od 180 do 200 đaka, a škola blizu hiljadu učenika koji su je pohađali u dve smene – rekao je za RINU Direktor škole u Kotraži Milan Sarić.

– Ono što je zanimljivo, jeste da je škola u Kotraži postojala, pre Hatišerifa iz 1833. godine što znači da je ovaj deo Srbije bio tesno vezan sa Portom, pre nego što je Srbija dobila kneževinu. U toliko je značajniji ovaj jubilej od dva veka postojanja, jer škola nije izgubila kontinuitet i nakon oslobađanja i dobijanja nezavisnosti Kneževine Srbije. Rad škole je u maksimalnoj mogućoj meri podržan od strane lokalne samouprave i to je ono sa čime se mi možemo pohvaliti. Ovaj jubilej je u velikoj meri pomogla i opština Lučani ali i brojni bivši đaci, ugledni građani naše države, koji su prisutni i došli su da se jednostavno, sete svojih nekih dana, zajedničkog druženja u školskim klupama i da nam uveličaju ovaj jubilej – istakao je Sarić.

On je dodao i planove za naredni period i to pre svega razvijanje unutrašnje infrastrukture škole, kontinuitet u opremanju učeničkog prostora kao i hvatanje koraka sa novim tendencijama u obrazovanju, novim tehnologijama.

Škola u Kotraži trenutno broji 100 đaka. Prema rečima direktora, zanimljivo je da su u dobroj meri prestale migracije stanovništva i odlazak u obližnje gradove. Ljudi polako, na neki način i ove mlađe generacije ostaju na selu i bave se nekim svojim poslom, svojom zemljom, svojim imanjem, porodicom i decom.

– To nam daje nadu da će škola opstati i ubeđen sam da će i ponovo zaživet. Zadovoljni smo rezultatima koje deca postižu. Deca su nam divna, radoznala. Pecaju svaku inovaciju, intenciju nastavnika, uklapaju se i daju dobru podršku jedni drugima – rekao je Sarić.

Lučani Info / Telegraf