Godinu dana nakon katastrofalnih poplava, u Dragačevu potpuno drugačija slika: Bjelica konačno ukroćena, uloženo 80 miliona dinara u zaštitni bedem

Blatnjava reka koja teče uz zid kuće, brza toliko da se na njenoj sredini mogu videti brzaci koji se stvaraju tamo gde ima prepreka, to je slika sećanja Milorada Labudovića iz sela Smonica kod Guče kome je poplava trećeg juna prošle godine odnela kompletno pokućstvo.

„To je bilo strašno, prava pravcata katastrofa, nisam mogao da verujem da tolika silina vode može da za kratko vreme uništi sve ono što jedna porodica kući tri decenije. Kada se setim kolika je prošle godine bila šteta i da smo morali sve sem zidova da menjamo, znam da kad bi se desilo ponovo, ne bi mogli finanasijski da podnesemo troškove koje smo pretrpeli , a da ne pričam kako bi psihički svaki čovek ponovo sve podneo. Osigurao sam, pa šta bude“, sa mukom za RINU, prepričava Milorad Labudović nesreću koja ga je zadeslila pre godinu dana.

Tog 3 . juna Bjelica je porasla toliko da je prešla rekordnih tri metra visine, bila je 330 centimetara, a iz Dragačeva je evakuisano više od 20 domaćinstava ,a poplavljeno je preko dvesta domova.

Ovako su Lučani izgledali pre godinu dana, Foto: RINA

Poslednje poplave u opštini Lučani, početkom juna 2019. godine nanele su ogromne štete na stambenim, pomoćnim objektima i poljoprivrednim zemljištu. Ono što je opština uspela da pomogne jeste da na 191 stambenom objektu koje je kategorizovani nadoknadi štetu uz pomoć Vlade RS i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

„Svim privatnim domaćinstvima isplaćena je nadoknada štete. Iz budžeta opštine izdvojeno je 25 miliona dinara za otkup 10 hektara zemljišta u Đeraću, radi izgradnje zaštitnog bedema. Vlada je uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja izdvijila 80 miliona dinara, a radovi su završeni krajem prošle godine. Bjelica više neće praviti probleme meštanima, neće moći da se izlije, jer je izgrađeni bedem dosta viši, ali i širi. Dugačak je 1400 metara, a na pojedinim delovima izdugniti deo dostiže visinu od 30 do 50 centimetara. Pre toga je bedem bio znatno manji i zato je reka nosila sve pred sobom, sada to više neće biti slučaj“ izjavio je za RINU, predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović i dodao da je opština Lučani svetao primer uspešne borbe protiv elementarnih nepogoda.

„Ove godine izdvojeno je 120 miliona dinara za regulisanje vodotrokova drugog reda u Lučanima, Guči i Kotraži. Najiskrenije smo zahvalni premijerki i predsedniku države, jer su našim meštanima pomogli onda kad je bilo najpotrebnije“, naglasio je Dolović.

Republika Srbija uložila je ogromna sredstva da se štete nadoknade. Za sanaciju oštećenih stambenih objekata u Lučanima novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, a vlasnicima oštećenih kuća pomoć od 120.000 do 600.000 dinara po objektu bila je od velikog značaja.

Lučani Info / RINA