Godišnja skupština Bratstva Jovan Bojović i pomen stradalim pripadnicima JVuO

U Guči je u nedelju, 24. februara održana redovna godišnja Skupština Udruženja “Bratstvo Jovan Bojović” na kojoj su podneti i usvojeni izveštaji o radu u prethodnoj 2018. godini, te ponovo dato poverenje za vođenje Udruženja piscu iz Viče Jovanu Radoviću Kordi i svešteniku Ljubinku Korićancu iz Kaone.

Održan je pomen svim pripadnicima Jugoslovenske vojske u Otadžbini iz Dragačeva stradalim širom zemlje od 1941 do 1951. godine, na grobu Dragačevskog Vojvode Prote Milutina Ilića Gučanina u porti Gučke Crkve, kao i samom Proti Gučaninu, junaku Prvog srpskog ustanka.

U sklopu budućih aktivnosti Udruženja pokrenuta je inicijativa za podizanje dostojnog spomen obeležja svim stradalim pripadnicima Jugoslovenske vojske u Otadžbini Đenerala Draže Mihailovića, iz Dragačeva u Crkvenoj porti u Guči, te podizanje dostojnog spomen obeležja meštanima Gornjeg Dragačeva koje je okupator pogubio u Prvom svetskom ratu kod Kaonske Crkve.

Takođe je kao jedan od osnovnih ciljeva Udruženja definisano konačno postavljeno spomen-crkve na Čemernu srpskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, na čemu Bratstvo radi poslednjih nekoliko godina.

Udruženje “Joan Bojović” uspostavilo je saradnju sa Udruženjem “Naše Dragačevo” sa kojim će zajedničkim snagama raditi na postavljenim ciljevima i borbi za rodoljublje i tradicionalne vrednosti.

Prijemom novih članova Bratstvo je osnažilo svoje redove, a za počasnog člana je primljen Stanko Rakićević, pisac iz Čačak.