Gornji Dubac: Put posle četrdeset godina

Meštanima Gornjeg Dupca, posle gotovo četrdeset godina asfaltiran je put kroz selo dug više od osam kilometara. Selo je ove godine pretrpelo velike štete od grada, a meštani kažu da će im uz novi put i te muke brže proći.

Prvi kilometar asfalta proslavio se kako dolikuje u ovim krajevima. Na veselju uz bogatu trpezu, okupilo se celo selo.

“Ovo je za selo od izuzetnog značaja, za omladinu, za sve stanovnike ovog mesta”, kaže Marijana Kalajdžić, iz Gornjeg Dupca.

“Put smo čekali četrdeset godina. Ovo nam je sad izlaz u svet. Bila je katastrofa od puta, više nije moglo da se prolazi, pa je postojala pretnja da se obustavi putnički saobraćaj i autobuske linije”, kaže Jugoslav Petrović, iz Saveta MZ Gornji Dubac.

Do planinskog Gornjeg Dupca, smeštenog na obroncima Čemerna i 900 metara nadmorske visine teško se stizalo, naročito zimi. Rekonstriukcija kompletnog opštinskog puta prvog reda od Vučkovice preko Gloga do Gornjeg Dupca, počela je pre nešto više od tri godine tada je asfaltirano oko 3, 5 km. Novca za dalje nije bilo. Ove godine je, ipak drugačija slika.

“Ovo je jedan veoma zahtevan put za rad zbog velikih uspona i ošećenja na samom kolovozu. 


Za rekonstrukciju ovog putnog pravca izdvojeno je oko pedeset miliona dinara.Opština do sada nije mogla odjednom tolika sredstva da izdvoji, ali zahvaljujući razumevanju Puteva Srbije i Vlade Republike Srbije, uspeli smo da dobijemo taj novac da rekonstruišemo celokupnu dužinu ovog putnog pravca”, kaže Milija Milenković, direktor JP “Dragačevo putevi”.

“Ova deonica puta povezuje tri mesne zajednice Vučkovicu , Glog i Gornji Dubac.Ovo je opštinski put prvoga reda koji nastavlja preko Lise ka Ivanjici. Pored lokalnog saobraćaja, ovim putnim putnim pravcem svakodnevno saobraća autobuska linija.Naravno, ovo je pokazatelj meštanima da lokalna samouprava i država Republika Srbija brinu o njima i znak da treba da ostanu na svojim ognjištima”, objašnjava Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani.