Guča u Beogradu: “Uspostavljamo još jednu tradiciju”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić susreo se sinoć na platou ispred Starog dvora sa učesnicima Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji su u glavni grad došli u okviru manifestacije „Guča u Beogradu”.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Lučani i direktor festivala Milivoje Dolović i direktor Turističke organizacije „Dragačevo” Bili Vulović u pratnji oko 150 trubača i 120 predstavnika kulturno-umetničkih društava.

Susret je započet izvođenjem himne festivala „Sa Ovčara i Kablara”, a tom prilikom zamenik gradonačelnika predao je zastavu Grada Beograda predsedniku opštine Lučani Milivoju Doloviću, koji mu je zauzvrat poklonio košulju u tradicionalnom dizajnu.

Vesić je poželeo dobrodišlicu u Beograd svim Dragačevcima i istakao da od ove godine počinje jedna nova tradicija.

– Svake godine ćete pred Guču dolaziti ovde da vam svečano uručimo zastavu Grada Beograda, za koju se nadam da ćete je ponosno razviti u Guči. Hvala svima vama i uživajte danas u našem i vašem Beogradu, a eto nas kod vas veoma brzo da zajedno prođemo još jedan Sabor koji je, hvala bogu, postao jedan od najvećih srpskih brendova – rekao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Lučani i direktor festivala Milivoje Dolović istakao je da su svi trubači i učesnici došli da četiri dana pred početak festivala naprave veliku promociju u Beogradu i podsetio da Dragačevski sabor trubača traje od 1961. godine.

– Ova manifestacija traje 60 godina i dalje idemo napred. Pozivamo vas da budete naši gosti od 13. do 15 avgusta, da uživate u zvucima čarobnog srpskog instrumenta, da čujete zvuke istoka, severa, juga i zapadne Srbije. Da ispišemo još jednu stranicu trubačke istorije čiji je moto „Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i nizašta drugo” – kazao je Dolović.

Lučani Info