Krdo konja galopira pored Zapadne Morave: Milosavljevići već trideset godina uzgajaju ove životinje

Na levoj obali Zapadne Morave u selu Tučkovo kod Lučana, na prostranstvu od 200 hektara, slobodno galopira dvadeset pet konja. Ovo neobično krdo u vlasništvu je porodice Milosavljević koja već trideset godina sa mnogo ljubavi i pažnje vodi brigu o ovim životinjama.

„Od kad znam za sebe, u domaćinstvu imamo konje. Kako smo mi stasavali, svake godine smo kupovali po nekoliko i sada imamo toliko grla. Svaki ima ime i posebno mesto u krdu. Broj se stalno povećava zato što dobijamo novu ždrebad, ali i sami kupujemo. Kad vidimo dobrog konja ne pitamo koliko košta. Više ugađamo njima, nego nama“, rekao je za RINU , Velimir.

Svakog konja Milosavljevići paze kao da im je rod rođeni. Vode računa o njihovoj ishrani, kupuju profesionalne samare, kako im ne bi napravili rane, a sve ih potkivaju. Trojica braće Velimir, Veljko i Vladimir svakodnevno drvenim splavom prelaze Moravu i hrane konje koji se nalaze na ostrvu pored kuće.

Deo ovih životinja smešten je u štali, a oni su jedini koju ovim vrednim domaćinama donose zaradu, ostali su tu iz čiste ljubavi.

U letnjim mesecima, nekoliko konja stavljamo na kamion i vozimo na Taru. Izvlače drva na mestima gde mehanizacija nije dozvoljena. Oni su obučeni za to i specijalni su konji za vuču. Kad ih kupujemo proveravamo koliko su spremni i spretni jer je to na nepristupačnim deonicima od izuzetnog značaja – kaže Veljko.

Ipak, od dvadeset pet konja koliko ih imaju, posebno mesto na njihovom imanju zauzimaju, kako kažu, dva najlepša, Bećir i Rubin. Jedan je kupljen u Kraljevu, drugi u Sjenici, a zajedno vrede čak 10.000 evra.

Njih vodimo na štraparijade širom Srbije i osvajamo vredne nagrade. Jako je važno kakvi su konji, koliko su snažni, a oni ispunjavaju baš sve kriterijume. Vodimo računa o njihovom izgledu, pa im vrlo često ukrašavamo samare. Kad njih dvojica prođu, sve staje i svi ostaju bez teksta, jer zajedno izgledaju fascinantno – rekao je Veljko.

Porodica Milosavljević broji dvanaest članova. Otac Slobodan ponosan je što su njegovi sinovi odlučili da ostanu na selu, ožene se tu i dobiju unuke. Pored konja, u njihovim štalama nalazi se na desetine grla krava i ovaca, a svi članovi žive upravo od poljoprivrede.

Ništa nije teško kad su ukućani složni. Pod jednim krovom živi tri generacije i udruženim snagama možemo sve. Jedino što nam predstavlja problem jeste jako loš put koji vodi do nas. Vrlo je teško kad deca treba da idu u školu ili kad po mleko dolazi mlekadžija. Sve ostalo što možemo mi da završimo ćemo lako – kaže glava porodice Slobodan.

Lučani Info / RINA