Kulturni centar oštine Lučani u Guči otvorio je svoja vrata

Kulturni centar oštine Lučani u Guči otvorio je svoja vrata, kao i vrata Muzeja trube za najmlađe sugrađane – učenika iz škola sa teritorije opštine.

U okviru muzeja, učenici iz Viče, Kotraže, Donjeg Dupca, Goračića i Guče imali su priliku da se upoznaju sa stalnom postavkom “Rajka Borojević – heroina jednog vremena”. Razgovarali su sa nama o školi tkanja, razvoju tkačke delatnosti i značaju lika i dela najpoznatije dragačevske tkalje, Rajke Borojević, koja je ostavila dubok trag svojom istrajnošću da zlatni zanat prenese na žene tog doba. Taj duh je i dalje prisutan kroz rad beslatne škole tkanja koja je i ove godina realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u Kulturnom centru u Guči.

Na spratu muzeja je i stalna postavka posvećena najvećoj i najznačajnijoj trubačkoj manifestaciji – Dragačevskom saboru trubača. Uz priču o počecima Dragačevskog sabora trubača, prošetali smo zajedno sa njima kroz 60 godina dugu tradiciju i saborsku istoriju. U sklopu postavke, zid muzeja krase fotografije svih majstora trube koji su upisani u saborsku istoriju samim tim što su se okitili majstorskim pismom.

Dve devojčice su zastale kraj zida i stale ispod fotografije svog oca – majstora trube, ponosno pozirajući. To su ćerke Gvozdena Rosića, majstora trube iz Rtiju koji je ušao u saborsku istoriju kao majstor trube.

Radio D