Mesec dana tuge u selu Vidova: Porodica i dalje u dubokoj žalosti za patrijarhom Irinejom, u konaku pored crkve pravi se spomen soba

Prošlo je mesec dana od smrti patrijarha Irineja, a tuga u njegovom rodnom selu Vidova kod Čačka i dalje ne jenjava. Sestra Milijanka sa suzama u očima ne krije svoju bol, jer patrijarh joj je bio i otac i brat.

„Tuga je i dalje prevelika. Još uvek svaki dan gledamo njegove slike i molimo se za njegovu dušu. Život je bio mnogo lakši kad smo znali da je on uz nas i da nas čuva. Takav čovek se ne rađa dva puta. Mi smo rano ostali siročići, bez oca i samo sa majkom, a on je vrlo rano veliki teret poneo na svojim leđima. Radio je sve poslove i nas usmeravao na pravi put“, rekla je Milijanka sa suzama u očima.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: AP Darko Vojinović

Njegov sestrić Slobodan usresređen je na završetak radova na crkvi koja se podiže patrijarhu u čast upravo u selu Vidova. U planu je da u narednom periodu bude postavljena sanitarija, mermer i urađen ikonostas.

„U konaku ćemo opremiti spomen sobu u kojoj će se nalaziti njegove lične stvari, fotografije iz rane mladosti, njegove knjige. Unutra ćemo staviti rukom pisanu povelju koja je trebalo da se čuva do otvaranja crkve, ali nažalost to nije doživeo. Svi radovi na izgradnji crkve teku po planu, ali sve je drugačije kad njega nema, nadamo se da nas ipak vidi sa nekog drugog mesta“, rekao je Slobodan.

Testament patrijarha Irineja, kako kaže Slobodan, još uvek nije otvoren.

Lučani Info / RINA