Meštani Dragačeva i dalje saniraju štete izazvane prošlonedeljnim gradom

Početkom prošle sedmice, dragačevski kraj zahvatilo je strahovito nevreme praćeno gradom veličine teniske loptice, koje je za sobom ostavilo ogromnu štetu kako na poljoprivrednim usevima, tako i na kućama, pomoćnim objektima, automobilima.

Najgore su zahvaćena sela Turica, Puhovo, Guča, Viča, Goračići, Dragačica, Rasovac, Guberevci, Gornje i Donje Dubac, Kaona, Markovica, Živica, Dučalovićši, Ratari, Dljin i selo Lučani.

Meštani ovih sela koji se pretežno bave poljoprivredom, kažu da je grad obilazio ovaj kraj poslednjih desetak godina. Nažalost, ovoga puta, to je naplatio mnogostruko.

„Slegli su se utisci, grad je prošao, a nama ostaje da saniramo štete, da pokušamo nešto da uradimo. Da pokušamo da preživimo. Vrlo je teško. Malinjaci, plastenici, sve je to pretrpelo totalnu štetu”, govori Dragan Nikolić iz sela Živica.

Nakon gubitka posla, Dragan je počeo da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i kako kaže, u taj posao uložio je sve što je imao.

„Ostao sam bez ičega. Nisam krenuo sa sanacijom, jer nemam od čega. Seljaku ponovo ostaje da se snalazi da bi preživeo. Ko ima sredstava, da ulaže nanovo, u zaštitu, u protivgradnu mrežu. Država daje subvencije, ali se prvo mora uložiti živ novac”, kaže Nikolić.

Na teren su izlazile opštinske komisije koje su popisale štetu, ali i službenici osiguranja, pa sada ostaje da se sačekaju procene štete i naplata, koja će, prema rečima onih koji su najviše oštećeni, pokriti samo jedan manji deo izgubljenog.

Inače, protivgradna odbrana na teritoriji opštine Lučani tada je reagovala sa rekordnih 78 raketa, ali ni to nije bilo dovoljno da se razbiju gradonosni oblaci.

Lučani Info / GZS