MLADI TOPLIČKOG OKRUGA AKTIVNI U NEDELJI MEDIJSKE PISMENOSTI

Svoj doprinos Globalnoj nedelji medijske i informacione pismenosti koja se obeležava od 27. do 31. oktobra 2020. daće i udruženje Intermedia iz Blaca. Projekat “KOVID(i) pravu INFO” ima za cilj da kroz planirane aktivnosti doprinese medijskom opismenjavanju mladih iz Topličkog okruga.

O tome kako mladi doživljavaju informacije kojima su izloženi tokom pandemije, da li te informacije doprinose smirivanju ili širenju tenzije među populacijom, kako razlikuju senzacionalističke vesti i poluinformacije od realnog prikaza stanja, gde se i kako informišu, i da li ih uopšte zanima da kroz medije saznaju više o novostima na dnevnom nivou, razgovaraćemo sa izabranim polaznicima na dva predviđena onlajn događaja.

Simulirajući sopstveno učešće u procesu informisanja stavljanjem u uloge predstavnika vlasti, kriznog štaba i medija, kao najznačajnijih aktera tokom upravljanja pandemijom, mladi će učiti o značaju adekvatnog, preciznog i pravovremenog informisanja; razmenjivati mišljenja o dosadašnjem medijskom delovanju u vezi sa pandemijom i razvijati svest o značaju medijske pismenosti.

Na kraju ovog interesantnog informativno-edukativnog procesa, mladi polaznici će uz pomoć stručnjaka za medije sami kreirati relevantna saopštenja, ukazujući kroz ista šta bi njima bilo od značaja za sticanje pravih informacija.

Pravo na informaciju i adekvatno informisanje jedno je od osnovnih ljudskih prava i obaveza svih nas je da, promovišući ga i štiteći, novim generacijama omogućimo da ovo pravo i koriste. Stoga nam je namera da projekat “KOVID(i) pravu INFO” bude samo jedna u nizu aktivnosti posvećenih ovoj temi među mladima. Događaji će biti realizovani putem Zoom platforme i svi zainteresovani ih mogu pratiti na zvaničnoj fejsbuk strani Udruženja: https://www.facebook.com/ugintermedia u četvrtak i petak (29. i 30. oktobra 2020. godine, od 17:00h).

Projekat “KOVID(i) pravu INFO” (Ko vidi pravu info) je podržan u okviru #OvakoStojeStvari Izazova 2020, sa ciljem obeležavanja globalne Nedelje medijske i informacione pismenosti. Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.

Lučani Info