“MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO – ZA ODRASTANjE BEZ NASILjA“.

“MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO – ZA ODRASTANjE BEZ NASILjA“. Upravo tako, glasio je moto ovogodišnje Dečje nedelje, i to je bila prilika da se skrene pažnja najšire javnosti na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri pozovu na čvrsto i umreženo delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju i zaštite svakog deteta u našem društvu. Program obeležavanja, ove manifestacije u Srednjoj školi u Lučanima, obuhvatio je nekoliko lepih aktivnosti, koje su pokrenute na inicijativu Učeničkog parlamenta.

 

 

Prva u nizu, bila je poseta predškolaca, dece vrtića ,,Naša rodost“ iz Lučana. Ovogodišnju posetu realizovali smo pod motom:
,, GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA-ZA RADOST SVAKOG DETETA“ . To je bila prilika da se stvore bolji uslovi za ostvarivanje prava deteta na optimalan razvoj, podsticanjem međugeneracijske solidarnosti, koja jeste, jedna od vrednosti svakog deteta u porodici i široj društvenoj zajednici. Druženje, kroz zanimljive, hemijske oglede, probudilo je dečju maštu i podsetilo na istinu, da ne postoji ništa, što donosi veće zadovoljstvo od srećnog i nasmejanog deteta!

 

 

Jedna od aktivnosti, održana u petak, 5. oktobra, je ,,TRKA ZA SREĆNIJE DETINjSTVO“. To je najmasovnija i najšire prihvaćena rekreativno-humanitarna aktivnost, Nacionalnog društva Crvenog krsta. Masovnim učešćem u trci, deca i mladi pokazuju svoje opredeljenje ka zdravom načinu života i najvišim humanim vrednostima.

Humanitarna akcija, pod nazivom ,,ODEĆA ZA SVE“ , odvijaće se tokom čitavog meseca oktobra, a pokretačka ideja za sve nas je:
,,NEMOJ DA IMAŠ IZGOVOR DA NEMAŠ VREMENA, VREME JE ZA BUĐENjE, PROBUDI SE I TI!“

Aktivnosti su realizovane sa članovima Učeničkog parlamenta, uz pomoć nastavnika : Stanke Teodorović, Ljubice Mijatović, Marije Sarvan i Angeline Jovašević.