NA DANAŠNjOJ SEDNICI ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE LUČANI OBELEŽEN 1. MART – SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Obeležavanje 1. Marta – Svetskog danan civilne zaštite, ustanovljeno je 1990. godine Odlukom generalne skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite odlukom Generalne skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO). Ova organizacija sa sedištem u Ženevi ima za cilj da doprinosi uspostavljanju odgovarajućih struktura civilne zaštite u svim državama članicama.

Tim povodom, komadant štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, za radio „D“ je rekao:


„Obeležavanjem Svetskog dana civilne zaštite, želimo da utičemo na podizanje svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju zaštite i bezbednosti u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.


Opština Lučani nastoji da formira jedinice civilne zaštite, ne samo zbog ispunjenja zakonske obaveze nego i zbog realne potrebe, a u cilju stvaranja jedinstvenog sistema snaga zaštite i spasavanja i davanja doprinosa efikasnijeg odgovora države i društva na rizike koji nas okružuju“ kazao je Dolović i dodao:


„Na osnovu dosadašnjih aktivnosti u ovoj oblasti možemo sa posnosom konstatovati da su u Opštini Lučani postignuti značajni rezultati, što nas svrstava u red opština koje prepoznaju značaj civilne zaštite i čine značajne napore, imajući u vidu ograničene mogućnosti, za unpaređenje ove oblasti.
Pored postignutih rezultata, treba i dalje dosta raditi da bi se postigli očekivani i poželjni rezultati u oblasti zaštite i spasavanja kao i civilne zaštite.


Inače zaštita i spasavanje ljudi, materijlanih dobara i životne sredine u vanrednim situacijama nije samo zakonska obaveza već je pre svega moralna i etička obaveza prema ugroženim ljudima i njihovim dobrima od strane nosioca državne i loklane vlasti i svih pravnih i fizičkih lica, koji u tim slučajevima mogu da pomognu“ istakao je Milivoje Dolović.