Na Vidovdan, parastos izginulima na Bjeloševcu

Na Vidovdan – državni, verski i istorijski praznik stradalništva srpskih boraca ikada, predstavnici opštine Lučani, SUBNOR-a, Crkvene opštine Lučani, MZ Krstac i Vojske Srbije – kasarna Požega su položili cveće na spomenik na Bjeloševcu u Krstacu, zapalili sveće i održali parastos izginulim borcima u ratovima 1914. i 1944. godine.

Na teritoriji opštine Lučani podignuto je ukupno 85 spomen obeležja izginulim ratnicima Dragačeva. Spomenik na Bjeloševcu je jedan od najmonumentalnijih obeležja koji je podignut 1971. godine u znak zahvalnosti izginulim borcima u prvom i drugom svetskom ratu a pre pet godina je postavljen mermerni krst i od tada se svake godine vrši parastos dušama izginulih boraca.

Naime, u borbama 21/22. novembra 1914. godine između austrougarske i srpske vojske poginulo je 115 naših boraca užičke brigade, 238 ranjeno a 19 nestalo. U ovoj borbi poginulo je 190 austrijskih vojnika, ranjeno oko 250 i zarobljeno oko 770 austrijskih vojnika.

Tri decenije kasnije, od 02. do 11. decembra 1944. vođene su borbe između jedinica narodnoosloboilačke vojske i nemačkog okupatora za oslobađanje teritorije opštine Lučani ali i Požege i Užica. Tom prilikom je poginulo 50 naših mladih vojnika.

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović je prilikom polaganja cveća na spomenik palim borcima istakao da je Vidovdan simbol borbe za slobodu i da se mi danas na simboličan način borimo da sačuvamo sećanje na sve one koji su kao borci ili civili položili svoj život za svoju otadžbinu.

“U oba rata ključne bitke odigravale su se baš na ovom mestu. Najviše naših boraca je dalo svoj život za oslobođenje opštine i otadžbine upravo u borbama na Bjeloševcu dakle na „karauli naše opštine“. Izlaskom i zajedničkom molitvom mi danas šaljemo poruku prvenstveno našim mladim generacijama da nam je važno da čuvamo tradiciju i uspomenu na sve žrtve. Zato ćemo sve učiniti da očuvamo tradiciju održavanja parastosa poginulim hrabrim precima. Takođe, zajedno sa našim učiteljima i profesorina imamo obavezu da mlade generacije naučimo sve o istoriji naše opštine i stradanjima naših očeva i dedova“ – istakao je predsednik opštine, Milivoje Dolović.

Lučani Info / Foto: Radio D