Nagrade Memorijala Nadežde Petrović

Mladen Miljanović pobedio videom „Zvuci rodnog kraja” a Vladimir Perić Talent nagradu zaslužio delom „Karantin za ptice”, postavljenim u čačanskom parku.

Završni program 30. Memorijala Nadežde Petrović održan je na kraju prošle sedmice u sasvim uskom krugu pozvanih i proglašenjem dobitnika nagrada u čačanskoj Galeriji nazvanoj po zavičajnoj, prvoj srpskoj modernoj slikarki. Dobrim vestima obradovani su Mladen Miljanović iz Banjaluke i Vladimir Perić Talent iz Beograda čijim je radovima pripala pobednička slava.

Novinarima i nekolicini obratili su se Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović” (UGNP) i selektorka 30. Memorijala prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke (MSURS).

Ćalović je naglasio veliki značaj memorijala kao jednog od najznačajnijih reprezenata tekuće umetničke prakse u regionu i nesumnjivo najobimniji memorijal u šezdesetogodišnjoj istoriji galerije. Prof. dr Sarita Vujković je istakla izuzetnu saradnju i napore UGNP i MSURS, koje su umetnici i organizatori uložili kako bi celovitost ovog memorijala kao i umetničko-kustoska ideja pod sloganom „Na jug, na jug! Idemo na jug!” u potpunosti bili ostvareni.

U predstavljanju kataloga ovogodišnjeg memorijala besedili su urednica publikacije Mirjana Racković, kustos koordinator 30. izložbe, i Nemanja Mićević, autor vizuelnog identiteta i dizajner kataloga. Mirjana Racković je naglasila nezahvalnu ulogu urednika svake publikacije, a pogotovo one koja obuhvata više autora.

‒ Uskladiti potrebe tako obimnog memorijala sa zahtevima autora, njihovim bogatim biografijama i sve to staviti u jedan isti nivo je izuzetno zahtevan posao. Kreativnosti i ličnih, uredničkih refleksija, neminovno je da mora biti a baš u tome leže najveće teškoće – kazala je ona.

Nemanja Mićević je ishodište pronašao u „čudovištu” od fikusa, najvećoj biljci ove vrste na Balkanu koja raste u prostorima čačanskog Doma kulture. Njegova „inteligencija” i nastojanje da buja, da raste i da se održi prkoseći zakonima flore, Mićeviću je dalo potrebne inicijalne momente da težnju ka jugu, kao prirodnom staništu mediteranske biljke, uveže u katalog izložbe koja nosi naslov „Na jug, na jug! Idemo na jug!”

Svečano su dodeljene nagrade 30. memorijala. Stručni žiri (predsednik Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, i Dragana Božović, kustoskinja i muzejski savetnik u UG „Nadežda Petrović”) su nagradu memorijala dodelili Mladenu Miljanoviću, umetniku iz Banjaluke, za video-rad „Zvuci rodnog kraja”. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi: „Rad donosi gorkohumornu studiju o složenosti društveno-političke stvarnosti Bosne i Hercegovine, zemlje koja je nekad bila sinonim za multietnički, kulturni i konfesionalni suživot ali i jedan od najsurovijih ratova u savremenoj istoriji.”

Nagrada čačanske galerije dodeljena je Vladimiru Periću Talentu iz Beograda koji je bio zastupljen radom „Karantin za ptice”. Objekat je postavljen u Gradskom parku i poklonjen gradu Čačku na trajno korišćenje.

Žiri u obrazloženju iznosi: „Perić u novom radu, lociranom u ambijentu Gradskog parka u Čačku, nastavlja sa daljim razvijanjem iste ideje, ali ovog puta je značajno određujući novonastalim okolnostima globalne zdravstvene krize.”

U završetku svečanosti potpisan je i, za obe kuće, veoma značajan sporazum o saradnji između UG „Nadežda Petrović” i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke. Tu se navodi da će obe ustanove raditi na zaštiti i predstavljanju kulturnog nasleđa kao i saradnji na realizaciji pojedinačnih i zajedničkih programa koji će biti precizno određeni programom za svaku pojedinačnu aktivnost te vrste.

Najavljeno stručno vođenje selektorke 30. memorijala, prof. dr Sarite Vujković otkazano je zbog epidemioloških neprilika.

Lučani Info / Politika