Najavljena promocija knjige “Dragačevo ružom ograćeno”, autora Jelene Joković

Biblioteka opštine Lučani u Guči, dana 20. oktobra 2018. godine, organizuje promociju knjige “Dragačevo ružom ograćeno”, autora Jelene Joković. Promocija će biti održana u Domu kulture u Lučanima u 18 časova.

Jelena Joković je etnomuzikolog iz Beograda. Osnovne i master akademske studije je završila u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti, na Katedri za etnomuzikologiju. Za master rad je odabrala temu koja se bavi repertoarom i stilom izvođenja dragačevskih pevačkih grupa lučanske opštine, odakle je, malo kasnije, nastala i knjiga pod nazivom „Dragačevo ružom ograđeno“: repertoar i stil izvođenja dragačevskih pevačkih grupa lučanske opštine (prilog proučavanju vokalne prakse zapadne Srbije). Inače, autorkino poreklo je, sa očeve strane, dragačevsko, iz sela Lisice. Pored naučnog delovanja, povremeni je i član ženske pevačke grupe „Dragačevski vez“ iz Lučana. Svira violinu, klavir, frulu, počela je da uči da gusla, a planira i da krene učenjem sviranja na trubi. Trenutno je student druge godine doktorskih studija na istom fakultetu i istoj katedri i zaposlena je kao istraživač-pripravnik na dotičnom fakultetu.

Ova monografija predstavlja prilog proučavanju pevačke prakse ne samo Dragačeva, već čitave zapadne Srbije. Bazirana je na materijalu koji je autorka snimala tokom terenskih istraživanja, vršenih u više navrata tokom 2015. i 2016. godine. Sprovedena ispitivanja, rezultirana su bogatom i raznovrsnom građom, o čemu svedoče brojni notni primeri sa tekstovima pesama (ukupno 121) u prilogu knjige. Uz knjigu je priložen i kompakt disk, sa audio zapisima navedenih pesama.

Ipak, na ovoj promociji neće biti fokus samo na knjizi, već, pre svega, na praktičnom prikazu stila i repertoara pevačkih grupa iz Dragačeva. U tu svrhu će se, što je zaista retka prilika, na jednom mestu u isto vreme sastati sve dragačevske pevačke grupe koje su prikazane u knjizi.