Najbolji orkestar u Guči dolazi iz „Trubačkog sela“

U Zagužanju kod Surdulice od gotovo hiljadu stanovnika trećinu čine romske porodice, u kojima gotovo svaki član svira neki instrument. Trubači su proslavili selo, a iz njega su i najbolji bubnjar i orkestar ovogodišnjeg Sabora u Guči.

Višestruki pobednici Vlasinskog leta u Surdulici, nagrađivani kao pioniri, i sada kao seniori. Orkestar Vladimira Ivanovića je i pre četiri godine sanjao pobedu u Guči.

„Život ti se okrene, ako si bio Ivanović, sad si Ivanović malo viši. Hvala žiriju i Guči koja postoji za nas. Guča je u naše srce jer mi se borimo za to, da tamo pobedimo“, priznaje Valadimir Ivanović.

I uspeli su, najbolji orkestar, a Vladimir Ivanović je treći u pojedinačnoj konkurenciji.

Iz Zagužanja se u Guči takmičio i Orkestar Siniše Stankovića, najbolji bubnjar je Filip Stanković.

„Ja sam počeo sa šest godina, evo sad imam 23 i hvala bogu najbolji bubnjar. Među 18 njih ja sam pobedio. Velika čast i privilegija, evo, imamo priznanje za najboljeg bubnjara“, s ponosom navodi Filip.

Između Vladičinog Hana i Surdulice je limeno ili trubačko selo. U svakom trećem domaćinstvu od malena se sluša prodoran zvuk trube, a i celo selo ima privilegiju da sluša trubače, na ulicama, u restoranima.

„U selu je dosta trubača, starijih, recimo kao Aca Novković, koji je majstor trube, i da ne spominjem ostale, ima ih još. Po pozivu uvek dođu, tu su nam dostupni, u svako doba, svakog dana može da bude muzika“, dodaje Dragan Jović, ugostitelj iz Zagužanja.

Meštani Zagužanja svirku slušaju svakodnevno jer orkestri neprestano vežbaju, a i osvajaju silne nagrade. Karakteristika njihovog zvuka je energičnost, a kako kažu trubači, uspeh čine i prirodni dar i stalni rad.

Lučani Info / RTS