Nastavljeno suđenje za eksploziju u Namenskoj u Lučanima

U Ivanjici je počelo suđenje rukovodiocima fabrike “Milan Blagojević Namenska” zbog eksplozije u kojoj su 2017. godine nastradala dvojica radnika Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Direktor fabrike Radoš Milovanović i njegovi saradnici terete se za krivično delo protiv opšte sigurnosti.

“Nije po našem zakonodavstvu obaveza odbrane da dokazuje nevinost, već tužioca da dokazuje krivicu određenog lica, ali svi predloženi dokazi će jasno ukazati, pre svega ti pisani, da Radoš Milovanović sa ovim što mu se stavlja, po mom mišljenju nejasnim optužnim aktom, na teret nema blage veze”, ističe Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića.

Na prethodno zakazanom glavnom pretresu 3. oktobra, sud je doneo odluku da se suđenje odloži, jer je prihvaćen predlog tužioca za odlaganje nakon odluke jednog od optuženih da sporazumno prizna krivično delo. 

U znak podrške porodici nastradalog Milivojevića ispred suda u Ivanjici okupili su se građani, a naredno ročište zakazano je za 17. decembar.

Danas su održana još dva ročišta, jer je direktor “Namenske” Milovanović tužio sestru i oca stradalog Milomira Milivojevića “za uvredu časti”. Sud je oca oslobodio krivice.

“Oslobođen je Milovan Milivojević za navodnu uvredu koju Radoš Milovanović očigledno nije pretrpeo, jer je i sama država kroz optužnicu koju je podnela utvrdila da postoji više nego opravdana sumnja da su njegov sin i Milojko Ignjatović poginuli zbog kršenja pravila koja su vezana za bezbednost na radu”, kaže Vladimir Todorić, advokat porodice Milivojević.

“Ti navodi koje je Tužilaštvo tvrdilo su potpomognuti nalazima Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad i same komisije “MB Namenska”, dodaje Todorić.