Nastavnica biologije iz Čačka, Biljana Uskoković Brković, među najboljim edukatorima u Srbiji 2020.

Nastavnica biologije u OŠ „Milica Pavlović” iz Čačka, Biljana Uskoković Brković, proglašena je za jednog od najboljih edukatora u Srbiji u 2020. godine u izboru Udruženja za podsticanje preduzetništva„Živojin Mišić”.

Biljana vodi savremenu nastavu u kojoj se prepliću nauka i nastava. Na svom putu otkrića učenici daju ideje, sarađuju i stvaraju rešenja. Ona je uvek u blizini svojih đaka, uživo ili onlajn, pruža im detaljna uputstva, usmerava, ukazuje na moguće izvore i suštinu problema do kojih učenici dolaze samostalnim ili kooperativnim radom. Insistira na povezivanju sa prirodom i sticanju praktičnih veština u očuvanju prirode i jačanju lične odgovornosti.

Svoju kreativnost ispoljava i u projektima koje organizuje zajedno sa svojim učenicima, koji su doprineli velikom ugledu škole, kao i grada Čačka. Autor je međunarodnog istraživačkog projekta Awakening / European Schools for a Living Planet – ESFALP V WWF i ERSTE fondacija, Austrija, 2012/13.) čime je škola stekla zvanje Evropska škola za živu planetu. Učestvuje u međunarodnom projektu BeNatur (2014.g.) i mnogim drugim projektima. Zajedno sa svojim bivšim učenicima i nekoliko prijatelja osniva Društvo ljubitelja prirode i ptica Sove na oprezu, 2015. koje realizuje brojne ekološke akcije na prostoru čačanske opštine.

Stalno osavremenjuje svoja znanja i veštine u cilju zanimljivijeg pristupa nastavi. Autor je bloga za učenike Bioteme, sajta sa interaktivnim materijalima i Jutjub-kanala za učenike Bioteme.

Recenzent je udžbenika Biologija za 5, 6, 7 i 8. razred OŠ (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017/18/19/20.) i Metodičkog priručnika za Biologiju 6.razred (Bigz školstvo d.o.o. Beograd, 2017.). Biljana realizuje ugledne časove koji uvek inspirišu kolege da i sami rade na sebi i usavršavaju se. Dobitnica je druge nagrade za rad iz oblasti prirodnih nauka Digitalni čas (Zbornik radova 2019/20.); ima više objavljenih radova (ZUOV-Digitalna učionica, 2019.; Digitalni čas, 2018/19.); priznanja za sve nivoe takmičenja; učešća u različitim humanitarnim (Osmeh na dar…) i drugim aktivnostima. U postupku je za sticanje zvanja pedagoški savetnik – Školska uprava Čačak (2019).

Lučani Info / GZS