Nauka u Janinom srcu

Jana Domanović, učenica trećeg razreda gimnazije Srednje škole”Dragačevo” u Guči, treću godinu za redom je polaznik Istraživačke stanice Petnica. Svojim velikim zalaganjem i radom uspela je da se dokaže kao uspešan mladi istraživač. Ona pohađa seminare iz oblasti biohemije. Svaki Janin urađeni projekat je bio odlično prihvaćen i podržan od naučnih saradnika i profesora u Petnici.

Ono što je za posebnu pohvalu jeste da je Jana učestvovala na jubilarnoj XX konferenciji održanoj od 16. do 18. decembra 2021. godine. Njen projekat izabran među 45 najboljih iz različitih oblasti (hemije, biologije, matematike, fizike, lingvistike itd) koji su predstavljeni naučnoj javnosti. Ona je prezentovala svoj rad pod imenom „Uticaj različitih odnosa surfaktanta na uspešnost inkapsulacije gosipetina u niozome i njegova biološka uloga“.

Bavila se nano tehnologijom, praveći nano vezikule koje sadrže gosipetin i ispitivala njihovo antitumorsko dejstvo na ćelije tumora mozga. Jedan od odnosa pokazao je uspešno antitumorsko dejstvo. Imala je veoma uspešnu prezentaciju i urađen plakat, koji su takođe u Petnici prepoznali i postavili na svoj sajt kao primer dobre prakse.

Janin rad biće objavljen u Petničkim sveskama.

Lučani Info / Radio D