Nema Sabora, nema ni doktora u Guči

Večito zaljubljen u Guču i Sabor, lekar dr Dušan Milivojević Baja (70) iz Štutgarta ne propušta nijedno svetsko prvenstvo trubača u svom zavičaju iako živi daleko. Ali, došao je dan da se predomisli.

Mislim da sam bio na svim saborima, ali ove godine neću doći. Kad nema Sabora šta da radim tu – kazao nam je Milivojević danas telefonom, pozivajući iz Štutgarta telefon „Glasa zapadne Srbije”. Zove sa posla, kaže sa ordinacijom i daje nam zemljački savet kako da se odbranimo od virusa.

Drži se onoga što lekari kažu i usput popij neku rakijicu.

Inače, svih prethodnih leta, kako počne avgust, dr Milivojević, nekad čačanski gimnazijalac, ostavlja stetoskop i mantil, seda u avion i polazi ka Guči. I tako svake godine, još tamo od devedesetih. Lekar koji decenijama drži ordinaciju u glavnoj ulici Štutgarta (Keningštrase) od detinjstva ne propušta Sabore trubača, samo što mu je onda bilo mnogo bliže pošto je odrastao u desetak kilometara udaljenoj Kotraži.

Koncert u Guči na 50. Saboru, plesna grupa iz Jerusalima (Izrael)

Pacijentima u Nemačkoj, da mogu, kao terapiju prepisivao bih tri dana Guče. To je lek – kaže dr Milivojević.

To je i najkraće objašenje zbog čega i slavni i neznani svakog žarkog leta prevaljivali mora i okeane i hiljade kilometara samo da bi bilo deo Dragačevskog sabora.

Bio je opčinjen umećem Bobana Markovića iz Vladičinog Hana i na Saboru 2003. opkladio se sa slavnim trubačem da će i on naučiti da svira trubu. Vratio se u Štutgart, uzeo učitelja i već najesen pozvao telefonom Bobana i na slušalicu mu trubom odsvirao „Crni voz”.

Godinama je uvek odsedao u sobi 205 gučkog hotela „Zlatna truba” i taj ključ vazda je bio ostavljen za njega. Hotel je 2011. morao da bude zatvoren zbog pada u stečaj, ali to nije obeshrabrilo doktora pa je iz Nemčke pozvao Čačak i dopisnika „Politike” zamolio:

Ne znam kako, ali završi mi da ja spavam u mojoj sobi.

Sticajem okolnosti, sud je odoborio stečajnom upravniku da kuhinja i terasa hotela rade za vreme 51. Sabora, pa nije bio problem primiti na konak i jednog gosta iz Nemačke.

Polazeći ka Srbiji on uvek ponese i tri para odela pošto kućni savet želi da izgleda kao gospodin. Ali, u Guči, dabome, i ne otvara taj kofer, već nosi farmerke i majicu. I, razume se, voli da sedi pod šatrom. Zato se i prodavac paradajza iz Ivanjice prebacio, mislio je da je doktor vlasnik šatre „Pod lipom” jer ga stalno viđa tu, i upitao ga koliko paradajza da mu dotera.

Dvesta kila – odgovorio je doktor kao iz topa i otišao.

Posle jednog sata, čovek je dopremio paradajz i počeo da ređa gajbice, a pravi vlasnik šatre, Mile Lučić, upitao Ivanjičanina ga šta to radi.

Evo, istovaram, gazda naručio.

Nema veze doktore za ovu, videćemo se iduće godine ako višnji dozvoli.

Lučani Info / GZS / G. Otašević