Nova fabrika Namenske u Lučanima, po nemačkoj licenci

U Hemijskoj industriji “Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima počela je probna proizvodnja u novoj fabrici za nitraciju.

Novo postrojenje obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva.

Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji u toj oblasti, koja se naziva “kontinualna nitracija celuloze”, a po licenci nemačke kompanije “Jozef Majsner”.

“U gradnju ovog pogona i tehnologiju Vlada Srbije uložila je 4.406.000, a naša fabrika još 1.575.000 evra. Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih”, kaže za Glas zapadne Srbije pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović (74), generalni direktor MB Namenska.

On je napomenuo da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra sopstvenih sredstava u nove programe.

“U narednom razdoblju planirali smo da osvojimo dve nove tehnologije, to su trobazni baruti i modularna punjanja za čuvenu haubicu 155 mm koju proizvodi Jugoimport u Smederevskoj Palanci. Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnlogiju, uz podršku Vlade Srbije. To su pomenuta modularna punjenja koja prate tu haubicu i za to su potrebni trobazni baruti. Te dve investicije su u visini 16 miliona evra koje ćemo najvećim delom obezbediti iz sopstvenih sredstava”, rekao je Milovanovioć.

MB Namenska je prošle godine zabeležila dobit od 13 miliona evra, a za prvih sedam meseci ove godine sedam miliona evra.

Izvor: Tanjug, Foto: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *