Održana 3. sednica Skupštine opštine Lučani

U Lučanima je danas održana 3.sednica Skupštine opštine Lučani kojoj nisu prisustvovali odbornici opozicije i to 4 odbornika Saveza za Srbiju i 2 odbornika GG „Jedan tim“, pa je sednica sa prisutnih 26 odbornika odborničke grupe “Aleksandar Vučić-Zato što volimo Lučane i Dragačevo” trajala 30 minuta i za to vreme jednoglasno su usvojene sve tačke dnevnog reda.

Na početku Skupštinskog zasedanja potvrđeni su mandati odbornika u Skupštini opštine Slobodanu Nešovanoviću iz Lučana, Danijeli Luković iz Kotraže i Miljku Sretenoviću iz Rtiju jer je za tri odbornika utvrđen prestanak mandata zbog toga što su izabrani na funkcije predsednika,zamenika predsednika i pomoćnika predsednika opštine Lučani.

Odbornici su na 3.skupštinskom zasedanju usvojili predlog odluke o budžetu opštine Lučani za 2019.godinu.Ukupni prihodi planirani su u iznosu od 867 miliona, dok su rashodi bilansirani u iznosu od 894 miliona dinara.Razlika od 27 miliona pokriće se iz suficita od prethodne godine.Najveći deo budžetskih prihoda očekuje se od poreza na zarade oko 274 miliona i transfera 232 miliona dinara. Nacrtom budžeta opštine Lučani za 2019.godinu za poljoprivredu je planirano 29 miliona, 10.5 miliona za zdravstvenu zaštitu, 11 miliona za sport, 61 milion za osnovne, a 27 miliona dinara za srednje škole. Pre današnjeg usvajanja predlog budžeta prošao je javnu raspravu,podržan je od strane Saveta za budžet i finansije opštine Lučani i jednoglasno usvojen od strane Opštinskog veća.Novina je da će oko 200 miliona dinara što je oko 23% budžeta biti izdvojeno za investicije, rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Zbog isteka mandata odbornici su na 3.sednici SO Lučani doneli rešenje o utvrđivanju prestanka dužnosti direktora Doma zdravlja Lučani dr. Gordani Gašović i za vršioca dužnosti imenovali dr. Danicu Stefanović iz Čačka, specijalistu psihijatrije. Dužnosti je razrešen i v.d. direktora JKP „Komunalac“ Lučani Obrad Stevanović, a na mesto vršioca dužnosti direktora JKP „Komunalac“ imenovan je Miloš Boškovića iz Dljina, diplomirani građevinski inženjer.

Na 3.sednici SO Lučani usvojen je predlog odluke o dopunama odluke o putevima. Radi se o izmeni sistema ulaganja u asfaltiranje nekategorisanih putnih pravaca,po sistemu na jedan dinar građana opština će davati dva dinara,a po uzoru na susedne opštine. Jednoglasno je usvojen i predlog odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa obrazovanja i vaspitanja u PU „Naša radost“ Lučani za 2019.godinu, po kojoj će roditelji za boravak dece u jaslenim i vaspitnim grupama plaćati 4.260 dinara mesečno ,dok će pripremni predškolski program roditelje koštati 2.550 dinara mesečno.

Grupa građana „Jedan tim“ dostavila je danas medijima saopštenje u kojem „obaveštava javnost da će svoje dalje aktivnosti sprovoditi izvan zvaničnih institucija. Iz tog razloga se naši odbornici neće pojaviti na današnjoj sednici Skupštine opštine Lučani“, navodi se između ostalog u ovom saopštenju. Predsednica SO Lučani Vesna Stambolić nakon sednice izrazila je zadovoljstvo zbog brzine i efikasnosti rada današnje Skupštine, ali je rekla i da joj je žao što su odbornici opozicije izabrali da ne dođu i ne učestvuju u radu Skupštine.