Održana sednica Opštinskog veća opštine Lučani

Na sednici Opštinskog veća opštine Lučani, koja je održana 23. avgusta razmatran je, najpre, stepen usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti poslovanja JKP “Duboko” za prvih šest meseci ove godine i data saglasnost na Statut ovog preduzeća.


Tehnički direktor JKP “Duboko”, Nedeljko Milosavljević, je naveo da je opština Lučani u navedenom periodu realizovala 89 odsto plana dopreme otpada što je visok procenat s obzirom da “Komunalac” dopremu otpada obavlja svojim kamionima. Milosavljević je istakao da je za 2019. godinu bio izvestan gubitak u poslovanju JKP “Duboko”, nakon čega su opštine osnivači definisale program za poboljšanje poslovanja i mere su već dale rezultat, pa su svi izgledi da će se ova godina završiti sa pozitivnim poslovanjem.

Veće je na sednici razmatralo i izveštaj o poslovanju JKP “Komunalac” Lučani za prvu polovinu godine i dalo saglasnost na izmene i dopune finansijskog plana preuzeća. VD direktora, Miloš Bošković, naveo je da je realizacija plana po pozicijama uredna, osim u pozicijama koje je preduzeće premašilo usled vanrednih situacija uslovljenih poplavama i gradom, a koje su nas ove godine zadesile. U ovom periodu sklopljeno je preko 250 reprograma sa dužnicima – potrošačima, ukupne vrednosti oko 10 miliona dinara. Sve vreme, vodosnabdevanje je uredno kao i odnošenje smeća koje je posebno bilo dobro organizovano za vreme Sabora trubača u Guči.

Rebalansom budžeta je izdvojeno 17 miliona dinara iz budžeta čime je JKP “Komunalac” pokrio vanredne troškove nastale prvenstveno angažovanjem mašina iz susednih javnih preduzeća i drugih privrednih subjekata za saniranje nastale štete u vanrednim situacijama.


Veće je na ovoj sednici usvojilo i Pravilnik za pomoć građanima za saniranje štete nastale usled grada koji je zadesio veliki deo opštine. Zamenik predsednika, Miloš Jovičić, je istakao da će pravilnikom biti dodeljeno oko 4 miliona dinara za pomoć ugroženim domaćinstvima za sanaciju krovne pokrivke i to u visini od 50 odsto za stambene i 25 odsto za pomoćne objekte. Po proceni opštinskih komisija, grad je oštetio ukupno oko 200 hiljada crepova. On je naveo i to da je u prethodnom periodu realizovana dodela državne pomoći za preko 200 popllavenih porodica, čemu je prethodila kategorizacija poplavljenih, procena šteta, a sve je prošlo proceduru verifikacije kod Kancelarije za javna ulaganja. Do sada je oko 110 porodica dobilo državnu pomoć, istakao je Jovičić.


Veće je razmatralo izmene i dopune pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, predlog za dodelu solidarne pomoći, zahtev Ministarstva državne pomoći u vezi sa nazivima naseljenih mesta u našoj opštini kao i imenovanja novih školskih odbora. O svemu prethodno navedenom završnu reč će dati odbornici na sednici Skupštine koja je zakazana za petak, 30. avgust.