On je dragačevski slavuj čarobnog glasa: Ilija iako slep radi i pomaže porodici

Da Bog na jednoj strani uzme, a na drugoj nesebično pokloni, najbolji dokaz je slepi pevač Ilija Davidović (30) iz sela Dragačica kod Lučana.

Ovaj dragačevski slavuj slep je od rođenja, ali to ga nije sprečilo da zapeva punog glasa i osvoji brojne muzičke nagrade.

Završio sam školu za fizioterapeute, ali pesma je oduvek bila moja najveća ljubav. Moja porodica je u početku bila izuzetno skeptična kako ću da uspem u tome jer sam slep, ali ja sam se borio i uspeo da ostvarim svoj san. Svoj hendikep sam prihvatio, nikad nisam dozvolio da me savlada pesimizam i razmišljanja “zašto baš ja” – priča Ilija.

On svira klavir i harmoniku, a u njegovoj seoskoj kući napravio je studio u kom ponekad vežba satima. Kad je počinjao karijeru stidljivo je pričao da zna samo neke stihove, a danas njegov repertoar broji na desetine hiljada pesama.

Ilijina oprema u selu
Foto: RinaIlijina oprema u selu

U računaru imam svoju fonoteku koja broji oko 12 hiljada pesama. Pratim želje moje publike i onda ako neku ne znam pustim je i učim. Ja ne mogu kao neke moje kolege da čitam tekst dok pevam, jer ne vidim, ali zato puštam pesmu i po nekoliko puta dok je ne naučim – kaže oaj slepi pevač.

Najveća podrška bili su mu baka i roditelji, ali, kako kaže, nikad neće zaboraviti njihov strah kad je sam otišao na tezgu.

Majka je strepela celu noć i budna me je čekala da se vratim kući. Tako je bilo prvih nekoliko meseci dok i ona i otac nisu shvatili da mogu to sve sam – rekao je Ilija.

Pored poteškoća Ilija ostvario svoj san
Pored poteškoća Ilija ostvario svoj san, Foto: Rina

Iza njega je već nekoliko samostalnih pesma, zapaženo učešće na muzičkim takmičenjima, a u planu su i novi hitovi. I upravo ovaj mladi Dragačevac svojom voljom, upornošću i optimizmom može da posluži kao primer današnjoj omladini koja dane provodi na društenim mrežama bez cilja, da i pored hendikepa može da se uspe u životu.

Lučani Info / RINA