Opština daruje svaku novorođenu bebu sa 100 hiljada dinara

Svako novorođeno dete na našoj teritoriji, opština Lučani će od sutra, 25. decembra,darivati sa 100 hiljada dinara, odlučili su odbornici na sednici Skupštine opštine Lučani, a koja je danas održana u Lučanima. Ovom odlukom je predviđeno i novčano davanje sa budžeta, od 10 hiljada dinara za nezaposlene roditelje u trajanju od dvanaest meseci. Odluka o povećanju jednokratnog iznosa sa dosadašnjih 30 na 100 hiljada dinara je doneta na inicijativu predsednika opštine, koji je prateći republičku inicijativu za intenzivne podsticajne mere rađanja,stavio primat na mere povećanja nataliteta kao strateški cilj i naše opštine.

Predsednik opštine, Milivoje Dolović je istakao da naša lokalna samouprava trenutno izdvaja najveći jednokratni iznos za svako novorođenče u odnosu na lokalne samouprave u Srbiji. Inače, za podsticaj rađanju poslednjih godina opština kontinuirano radi na realizaciji niza aktivnosti i to, pored isplata naknada za prvo, drugo, treće i četvto dete,isplate pune zarade zaposlenoj majci za vreme porodiljskog odsustva, isplate dečijeg dodatka, što država omogućava, opština Lučani dodatno iz budžeta obezbeđuje besplatan prevoz za decu do osmog razreda, daruje svaku bebuod sada sa 100, umesto dosadašnjih 30 hiljada dinara, zatim obezbeđuje do 300 hiljada dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece, obezbeđuje besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendira đaka generacije, daruje vukovce i đake prvake.

Predsednik Dolović je istakao i da opština,u cilju kvalitetnijih uslova za život naših najmlađih i njihovih roditelja,dogradnjom soba dečijeg vrtića povećava kapacitete predškolske ustanove u Lučanima i Guči, neprestano revitalizuje škole, sportske hale i igrališta, finansira udruženje „Pokret za decu tri plus“ koji je orjentisan ka brizi o pronatalitetnoj politici i unapređenju roditeljstva u porodicama sa troje i više dece, kao i da opština Lučani poslednjih šest godina realizuje projekat ličnog pratioca deci sa posebnim potrebama, što je izrazito osetljiva grupa među našim najmlađim sugrađanima. Takođe, tokom 2021. godine, preko Ministarstva za brigu o selu, tri mlada bračna para u opštini Lučani su dobila i domaćinstva na selu, dok je opština svako novorođeno dete darivala sa kolevkom za bebe i auto-sedištem.

Lučani Info / Radio D