Opštinsko veće usvojilo izveštaje o radu međuopštinskih ustanova

Opštinsko veće opštine Lučani održalo je 52. sednicu na kojoj su razmatrani izveštaji o radu Međuopštinskog istorijskog arhiva, Turističke organizacije regije Zapadne Srbije i regionalnog preduzeća JKP „Duboko“ Užice. Takođe, većnici su usvojili izmene i dopune Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi, i pokrenuli postupak otuđenja opštinske parcele u Tijanju na kojoj se izgrađuje etno selo sa turističkim sadržajem.

U izveštaju istorijskog arhiva koji su većnici usvojili, navodi se da je ova ustanova tokom 2019. godine vršila zaštitu arhivske građe i registraturskog materijala, dakle evidentiranje, klasifikovanje, arhiviranje, čuvanje i stručno održavanje arhivske građe. Urađena je i elektronska evidencija svih 620 registratura sa teritorije koju pokriva Arhiv u Ččaku. U toku je rešavanje problema smeštaja građe preuređenjem podrumskog prostora od 150 metara kvadratnih u dodatni prostor. Završeno je sređivanje novopreuzete arhivske građe SO Lučani (1949 – 1983) i novopridošle projektne dokumentacije privatnih i pravnih subjekata i stvoren je novi popis.

Arhiv je tokom 2019. godine pristupio izradi zbirke fotografija „Čačanskog glasa“ koji obuhvata period od 1990 – 2002. godine. Priređena je izložba povodom 100 godina od Velikog rata, zatim izložba dokumenata i fotografija 20 godina od NATO agresije 1999 do 2019, izvršena tehnička realizacija „Mumija“ u Galeriji arhiva. U okviru izdavačke delatnosti u 2019. godini, Arhiv je pripremio za štampu knjige: Slike sa balkanskog ratišta 1914-1918, zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa „Srbija 1918“ održanog u Čačku 7 -8. decembra 2018. zatim, Izvornik kao i 16 brojeva Starog srpskog arhiva. Ukupno preneta i utrošena sredstva Arhivu u 2019. godini iz sredstava budžeta tri opštine su iznosila 23 od planiranih 26 miliona dinara.

Lučansko opštinsko veće je dalo saglasnost i na izveštaj o radu Turističke organizacije Zapadna Srbija za 2019. godinu čiji osnivači su gradovi Užice i Čačak i opštine: Čajetina, Bajina Bašta, Ivanjica, Lučani, Arilje, Požega, Kosjerić, Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica. Turističke organizacije ovih 12 gradova su donele zajednički program i plan promotivnih aktivnosti, nastupaju na međunarodnim sajmovima turizma i intenzivno rade na promociji turističkih potencijla ovog dela Srbije.

Lučani Info / GZS