Osam godina od katastrofalnih poplava u opštini Lučani, pomoć države na izgradnji bedema spasila Dragačevce od ponovnih potopa

Opština Lučani, jedna je od prvih koje su prtrpele katastrofalne poplave 2014. godine, a brojna domaćinstva tada su pretrpela ogromnu materijalnu štetu.

Andrijana Bošković iz sela Đerać i danas se živo seća tog maja 2014. godine.

„Bujica je nosila sve pred sobom, a u kući je bilo sve potopljeno i voda u visini od jednog metra. Ništa nismo od stvari uspeli da spasimo, jedma smo i žive glave izneli. Ko to nije doživeo ne može da razume kako je to bilo strašno”, kaže Andrijana i dodaje da su uz pomoć države i opštine uspeli da saniraju svoj dom, ali da strenja uvek živi sa svakom kišom.

Andrijana Bošković, foto: GZS

Posle katastrofalnih poplava 2014, 2016 i 2019. godine Vlada Republike Srbije odvojila je ogromna sredstva koja su tokom 2016. i 2017. uložena u izgradnju tzv Dljinskog bedema koji štiti naseljeno mesto Lučane i kompletnu industrijsku zonu, a tokom 2019. i početkom 2020. godine urađen je bedem koji štiti meštane Đeraća, Krstaca.

„A da je bedem poslužio svrsi potvrđuje i podatak da nakon obilnih padavina 2020. godine nijedna kuća nije bila poplavljena. Uz pomoć Vlade RS, resornih ministarstava i vodoprivrede uloženo je mnogo sredstava za rešavanje ovog problema. Samo u bedem u Đeraću uloženo je oko 84 miliona dinara”, kazao je predsednik privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović.

Predsednik privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović, foto: GZS

On je podsetio da je obaveza lokalne samouprave bila da otkupi oko 12 hektara zemljišta za šta je iz opštinske kase izdvojeno oko 24 miliona dinara za formiranje retenzionog odnosno plavnog područja.

„Za bedem u Dljinu država je opredelila 360 miliona dinara, ali se mnogo toga uradilo i na uređenju opštinskih vodotokova prvog i drugog reda u višim predelima opštine Lučani”, precizirao je Dolović.

Lučani Info / GZS