Pomoć stiže u Dragačevo

Zbog velike količine padavine koje su izazvale nestanak struje, vanredna situacija je proglašena u još dve opštine u Srbiji.

Vanredna situacija je proglašena u opštinama Mali Zvornik Zvornik i Osečina, a pre toga je bila na snazi u opštinama Ivanjica, Lučani, Nova Varoš, Ljubovija, Krupanj, Arilje, Bajina Bašta. Situacija u Krupnju i Lučanima se u međuvremenu poboljšala.

U Zvorniku, vanredna situacija je proglašena zbog posledica snežnih padavina i nestanka struje.

Kako javljaju mediji, danas je i Mali Zvornik uveo vanrednu situaciju, jer je bez struje 40 odsto stanovnika te opštine.

U višim delovima opštine Mali Zvornik, veliki broj meštana i radnika zimskih službi i EPS-a čisti puteve i otklanja kvarove na delokovodima.

Predsednik te opštine Zoran Jevitć kaže da su svi glavni putevi prohodni, kao i da se veliki deo njih upravo čisti.

“Putevi u ruralnom delu opštine i dalje se čiste”, navodi Jevtić i dodaje da ih je potrebno očistiti za radnike EDB-a kako da bi mogi da poprave brojne kvarove ne elektromreži.

Jevtić apeluje da, ukoliko ima slobodnih ekipa Elektrodistribucije, dođu i pomognu.

“Oboreni električni stubovi su u lošem stanju, a ljudima propada zimnica, a ima i bolesnih”, dodaje Jevtić.

Tri sela u Osečini odsečena od sveta

Foto:RINA

Tri sela ove opštine ostala su potpuno odsečena, a dve trećine opštine je već četiri dana bez struje.

Kompletna opštinska mehanizacija angažovana je na saniranju posledica padavina, a angažovani su i privatnici sa područja Valjeva i Šapca, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Osečina Nikola Tomić.

“Na području naše opštine situacija je katastrofalna. Tokom jučerašnjeg dana pokušavali smo da dođemo do bolesnih u selima koja su potpuno odsečena. Tokom noći smo uspeli da probijemo neke puteve, ali još uvek ima sela do kojih ne možemo da stignemo. Snežni nanosi u pojedinim mestima dostižu i do dva metra, a veliki problem predstavlja oboreno drveće i strujni stubovi”, rekao je on.

Peti dan borbe sa snegom u zapadnoj Srbiji

Foto:RINA

Nakon što su snežne padavine izazvale potpuni kolaps na elektro-mreži u zapadnoj Srbiji situacija se polako popravlja.

Ekipe EDS-a su sve vreme na terenu i saniraju kvarove.

Na teritoriji opštine Ivanjica veći deo meštana je nakon četiri dana dobio struju.

“Bez napajanja električnom energijom trenutno je oko 1500 ljudi, među njima pojedini čak i peti dan. Ostala sela i gradsko jezgro imaju normalno snabdevanje. Nadamo se da će u najskorijem roku svi kvarovi biti konačno sanirani. Putevi prvog prioriteta, kao i pravci do centara mesnih zajednica su pročišćeni, neprohodno je nekoliko seoskih nekategorisanih puteva. Mi smo u maksimalnoj pripravnosti, ali za sada nema ugroženih lica”, rekao je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Pomoć stiže u Dragačevo

Foto:RINA

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije odobrilo je zahtev opštine Lučani koja je pogođena snažnim vremenskim nevremenom, za dodatne količine nafte, kako bi uspela da izađe na kraj sa snežnim padavinama i pročistila sve neprohodne puteve na teritoriji opštine.

“Odobreno nam je 20 tona goriva za svu mehanizaciju koja je već neprekidno pet dana na terenu i pokušava da se probije do svakog domaćinstva. Bez ove pomoći mnoga sela bi ostala odsečena od sveta. Očekujemo da ove količine nafte stignu do kraja dana, kako bi je sutra dopremili do svih seoskih sredina gde su se meštani samoorganizovali da očiste puteve, kao i našem javnom preduzeću za održavanje puteva. Veliko hvala načelniku sektora Luki Čaušiću koji je prepoznao probleme izazvane snegom i bez ove pomoći mnogi putevi u Lučanima ostali bi neprohodni”, rekao je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Pored problema sa neprohodnim putevima na teritoriji Dragačeva, veliki problem ove opštine je i snadbevanje električnom energijom.

“Normalizovano je snadbevanje vodom, grejanje je uredno. Situacija sa električnom energijom je znatno bolja, bez napona je oko 50 trafo stanica od njih 230, tj negde oko 1700 potrošača. Ekipe EDS-a su na terenu uz pomoć kolega iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Kraljeva i Sjenice i do kraja dana se očekuje da će 90% potrošača imati električnu energiju”, naglasio je Dolović.

Teška situacija u Arilju

Jako teška situacija je u opštini Arilje, gde elektromonteri danonoćno raščišćavaju sneg i uklanjaju stabla koja su pokidala kablove na dalekovodima.

“Ono što nas ohrabruje u ovom trenutku jeste da nemamo bolesnih i zavejanih sugrađana, stavili smo sve mašine na raspolaganje distribuciji kako bi što pre rešili snadbevanje strujom, u ovom trenutku oko 150 domaćinstava nema električnu energiju u svojim kućama. Takođe uspeli smo da raščistimo puteve prvog i drugog reda na teritoriji naše opštine, ali imamo problema sa nekategorisanim seoskim putevima, nadamo se da će u narednih 48 sati biti uspostavljeno normalno snabdevanje strujom u čitavoj opštini, kao i prohodni svi putevi”, kazao je prvi čovek opštine Arilje.

Normalizacija situacije u Krupnju

Foto:RINA

“Na teritoriji opštine Krupanj, na kojoj je proglašena vanredna situacija usled velike količine snega koji je prouzrokovao nestanak struje, a neka naseljena mesta ostavio odsečena, stanje se normalizuje”, rekao je danas Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije u toj opštini Vladimir Stefanović.

Na teritoriji cele opštine sada ima struje, 98 odsto glavnih lokalnih puteva je prohodno, a trenutno se čiste sporedni, nekategorisani putevi u zaseocima koji vode do pojedinih domaćinstava.

Kako je ispričao Stefanović za Tanjug, struja u Krupnju, Ljuboviji i delu grada Loznica nestala je zbog kvara na dalekovodu iz Valjeva prema Krupnju u nedelju uveče.

Kada je otklonjen kvar na tom dalekovodu ustanovljeno je da na 160 trafo stanica u Krupnju ima kvarova, koji u nedelju nisu mogli da budu otklonjeni jer još uvek nisu imali napon u njima.

Stefanović dodaje da su u ponedeljak ekipe izašle na teren i od 160 kvarova popravljen je 141, dok je 19 preostalih popravljeno juče.

“Sada je elektro snabdevanje stabilno. Cela opština ima struje, a dešava se sporadično da na kratko nestane u pojedinim zaseocima kada je reč o nisko naponskoj mreži jer grana padne na neku banderu i dodje do manjeg kvara. Ekipe odmah izlaze na teren i vrlo brzo otklanjaju kvar”, kazao je Stefanović. Kada je reč o putevima, kako je ispričao Stefanović, svi lokalni glavni putevi su prohodni, a 10 mašina koje su danas na terenu čiste sporedne puteve u mesnim zajednicama.

Nekategorisani putevi u mesnim zajednicama prema obavezi trebalo je da čiste mesne zajednice ali, kako je naveo Stefanović, zbog ogromne količine snega, sa mehanizacijom sa kojom oni raspolažu, uglavnom traktorima, nisu to mogli da učine bez teških mašina.

Mašine su od danas na raspolaganju, a Stefanović dodaje da su uključeni i privatnici sa svojom mehanizacijom. Još uvek ima zaseoka koji su odsečeni, a očekuje se da u toku dana i putevi koji vode do njih budu raščišćeni. Stefanović kaže da je odmah po proglašenju vanredne situacije otvoren kol centar na koji gradjani mogu da prijavljuju probleme i dodaje da su prioritet bili ljudi kojima je neophodna dijaliza i trudnice, odnosno oni koji su zavisni od zdravstvenog sistema i moraju svakodnevno da funkcionišu.

“Prvo su putevi koji vode do takvih gradjana čišćeni, to je bio prvi prioritet, drugi prioritet su bili lokalni redovni putevi i sada se treći prioritet čisti, odnosno sporedni putevi do domaćinstava u zaseocima”, ispričao je Stefanović.

Lučani Info / RINA