Pomoćnik Ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević u poseti Lučanima

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, održao je danas sastanak sa Aleksandrom Bogićevićem, pomoćnikom Ministra poljoprivrede. Opština Lučani iz godine u godinu povećava budžet za poljoprivredu, a 5.maja 2021. godine, počela je sa primanjem zahteva za subvencije u poljoprivredi za 2021. godinu i to je bio jedan od povoda današnje posete gospodina Bogićevića opštini Lučani.

“Opština Lučani je jedna od najboljih opština u Srbiji što se tiče lokalnih programa za poljoprivredu i izdvajanju sredstava. Ove godine za poljoprivredu izdvojeno je 45.350.000 što su obzirom na veličinu opštine i njen budžet izvanredna sredstva. Veoma važno i pohvalno je formiranje odseka za javni razvoj i došli smo da to podržimo.

Ministarstvo potencira saradnju sa lokalnim samoupravama gde jedni druge pomažemo. Poljoprivrednici imaju mogućnost da koriste lokalne programe podrške kao i projekte Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede i za njih vlada veliko interesovanje i u ovom kraju“, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević.

On je pohvalio opštinu Lučani jer su poljoprivrednici dobro informisani i edukovani, mogu da dobiju pomoć pri obradi dokumentacije i izneo očekivanje da oko subvencija i apliciranja za podsticaje u opštini Lučani neće biti problema, što je veoma važno.

Pomoćnik Ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević u današnjoj poseti opštini Lučani istakao je problem seoske komunalne infrastrukture i atarskih puteva i naglasio da će u ovoj godini prioritet biti izgradnja i opremanje atarskih puteva.

“Možda smo prvo trebali da obezbedimo uslove na selu, a to su pored atarskih i lokalni putevi, javna rasveta i sve što je potrebno za život i rad na selu, i to je prioritet u narednom periodu“, rekao je Bogićević.

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, rekao je danas na sastaku sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, Aleksandarom Bogićevićem da je opština Lučani u 2021. godini izdvojila 45 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrede, a za narednu godinu planira se još više sredstava za ovu oblast, oko 55 miliona.

“Na današnjem sastanku pored članova Saveta za poljoprivredu prisustvovali su i zaposleni u odeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj. Zahtevi za subvencije u opštini Lučani primaju se na dve lokacije, u opštini Lučani i zgradi Načelstva u Guči. Na današnjem sastanku gospodin Bogićević nas je uputio na trenutno raspisane konkurse na koje se mi kao lokalna samouprava možemo javiti i najavio nam mogućnost konkurisanja u narednom periodu za izgradnju, odnosno poboljšanje uslova na atarskim putevima, na koje ćemo se kao lokalna samouprava svakako javiti“, rekao je Dolović.

“Opština Lučani poslednjih nekoliko godina intenzivno ulaže u opštinske puteve prvog i drugog reda, kao i nekategorisane putne pravce. Na teritoriji opštine Lučani ima 970km putne mreže od kojih atarski putevi čine oko 200 km. Što je bolja putna mreža atarskih puteva biće lakše našim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Dolović.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević, prilikom današnje posete opštini Lučani obišao je poljoprivredno gazdinstvo Milovana Popovića u Milatovićima, koji se bavi mešovitom poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodi mleko, gaji krave i ovce, obrađuje oko 15 hektara zemlje, ima zasade maline, kupine i krompira.

Lučani Info / Radio D