Posle više od decenije maline u Dragačevu braće domaći berači

Iako berba maline počinje tek za mesec ipo dana deo ovogodišnjeg roda obrao je aprilski mraz, a drugi deo obraće domaći berači.

Štete koje je mraz naneo malinjacima najvidljivije su u ravničarskim predelima dragačevskog kraja, pa će mnogi proizvođači crvenog zlata poput Dragoslava Markovica imati znatno niže prinose.

„Ove godine više od pola roda neće biti, za razliku od prošlih godina kada je bilo oko četiri tone. Već je gotovo, sada je kraj maja, a maline se beru polovinom juna”, rekao je Radoslav Marković.

Mraz nije zaobišao ni malinjake u brdsko planinskim krajevima, što će se prema recima Sava Dobrosavljevica iz dragačevskog sela Kotraza odraziti na nešto manje prinose, ali ne i na kvalitet roda.

„U globalu će biti negde 50 posto manji rod na teritoriji cele Srbije. Prema proceni koju sam radio sa svojim zaštitarom kod mene će biti nekih 30 odsto roda manje, a prošle godine sam u proseku imao 20 tona po hektaru”, rekao je Savo Dobrosavljević.

Nedostatak sezonskih radnika višegodišnji je problem srpskih malinara koji je ove godine usled pandemije, još vidljiviji, pa će inostrani beraci u malinjacima Dobrosavljevica izostati.

„Kod mene su poslednjih deset, dvanaest godina brali Rumuni, išao sam po njih svojim prevozom i plaćao ih 25 evra, plus hrana i piće. Ove godine će naši radnici biti prisutni, plataću im istu cenu i očekujem da će biti približno kao Rumuni što se tiče učinka. Ove godine dolazak Rumuna mi se nikako ne bi isplatio, s obzirom da bih pored troškova puta, morao da platim 9.000 dinara po jednom PCR testu”, rekao je Dobrosavljević.

Nakon više od jedne decenije dragačevske maline obraće sezonski radnici, koji će za nešto više od mesec ipo dana moći da zarade i do 100.000 hiljada.

Lučani Info / GZS