Promocija 62. Dragačevskog sabora trubača u Guči na Sajmu turizma u Beogradu

Na međunarodnom sajmu turizma, koji se od 23. do 26.februara održava u Beogradu, danas je u organizaciju Turističke organizacije “Dragačevo” i Turističke organizacije regije “Zapadna Srbija”, organizovana promocija 62. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Saborskom himnom “Sa Ovčara i Kablara” prisutne posetioce pozdravio je trubački orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte, osvajač nagrade “Zlatna truba” 2015.godine i priznanja za najbolji orkestar 2018.godine.

“Ako se po jutru dan poznaje, ovaj Sabor će po mojim prognozama biti kao Sabor od pre nekih deset godina. Opravdaćemo ime Sabora trubača. Ove godine uoči Sabora, 9. i 10. avgusta imamo manifestaciju pod nazivom “Guča fest” , odnosno, dva dana programa koji će prethoditi Saboru, a Dragačevski sabor trubača će biti održan od 11. do 13. avgusta.

Imajući u vidu da su prošle godine smeštajni kapaciteti za vreme Sabora bili popunjeni, ove godine se intezivno radi na poboljšanju i proširenju smeštajnih jedinica, a izuzetno mi je drago da je prisutna veća zainterseovanost stanovništva za kategorizaciju objekata”, istakla je Aleksandra Mitrović, v.d. drirektora Turističke organizacije “Dragačevo”.

“Međunarodni sajam turizma u Beogradu je prvi dan kada krećemo promociju, kako Sabora trubača, tako i svih turističkih potencijala opštine Lučani. Svakako je centralna manifestacija 62. Dragačevski sabor trubača. Radujemo se saradnji sa “Sky music” produkcijom koja je i prošle godine radila celokupnu produkciju Sabora na veoma ozbiljan i profesionalan način. Postoje i prateće manifestacije, koje prethode Saboru, kao što je Hajduk fest, koji će ove godine biti održan 1. jula, zatim, Sabor rokenrola u Lučanima u drugoj polovini jula meseca i niz drugih manje masovnih, ali takođe značajnih manifestacija, kao što su Raspevano Dragačevo u Guči, Kumijada u Goračićima, Kupusijada u Puhovu, Mitrovdan u Viči. Broj prenoćišta u opštini Lučani u 2022. godini je znatno veći u odnosu na prethodni period, tako da možemo reći da se gosti polako vraćaju, a veliki infrastrukturni projekti, kao što je završetak auto-puta, dozvoliće turistima da lakše, brže i bezbednije dođu do Lučana, odnosno Dragačeva, a lokalna samouprava nastoji da infrastrukturnim ulaganjima podstakne razvoj seoskog turizma.

Interesovanje za Sabor je zaista veliko, ali napomenuo bih velika ulaganja Vlade Srbije u poslednjih nekoliko meseci u Ovčarsko – kablarsku klisuru. Grad Čačak i opština Lučani će ove godine imati zajednička ulaganja u ovu regiju. Uradićemo oko 9,5 km asfaltnog puta od Lučana do Ovčar Banje, grad Čačak će uraditi parterno uređenje same banje. Mogu zaključiti da se u poslednjih nekoliko godina zaista puno ulaže u razvoj turizma, kako iz budžeta države, tako i iz budžeta lokalne samouprave”, istakao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Radio D