Promocija knjige o manastiru Žiča u Goračićima

Osnovna škola u Goračićima bila je u ponedeljak, 24. februara odličan domaćin promociji knjige „Manastir Žiča centar Arhiepiskopije, Eparhije i sabora u srednjem veku“ autora Dr Dragoljuba Danilovića, istoričara iz Kraljeva. Promocija je održana povodom velikog jubileja – 800 godina od sticanja Autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve, ali i početka drugog polugodišta tekuće školske godine.

Pored autora Dr Danilovića, jednog od najvećih domaćih poznavalaca srpskog srednjeg veka, poseban pečat ovom lepo posećenom skupu dala je profesor solfeđa, Jadranka Jagličić, koja je izvodila interpretacije tradicionalnih srpski pesama, na stihove Miloja Radovića, pesnika iz Kraljeva, ganuvši publiku svojim raskošnim glasom i pričom o svojoj životnoj drami u rodnom Prizrenu ratne 1999. godine.

Specijalni gosti ovog vrednog događaja bili su predstavnici Udruženja Ratnih vojnih invalida iz Kraljeva, iz Oslobodilačkih ratova 1991-1999, kao i borci sa Košara na čelu sa predsednikom Udruženja Vojislavom Vukašinovićem, koji je održao prigodan govor na završetku programa.

Pesnik Miloje Radović koji je o Svetom Savi prigodnim savindanskim čestitkama obradovao sve đake-prvake u našoj opštini vodio je program, dok se skupu još obrtili i i gospođa Snežana Ilić, direktor škole u Goračićima i Milan Parezanović, predsednik UO Udruženja Naše Dragačevo iz Guče.

Gosti iz Kraljeva obišli su Crkvu Rođenja presvete Bogorodice, iz 1810. godine, najstariju u Dragačevu, kao i Muzej Goračićke bune, koja se odigrala 20.0 februara 1893. godine. Ispred Muzeja razvijen je i veliki baner sa imenima i slikama svih Kraljevčana, boraca stradalih u Oslobodilačkim ratovima 1991-1999. godine.

Organizatori ovog lepog događaja su bili Osnovna škola “Goračići”, sa Udruženjem „Naše Dragačevo“ iz Guče i uz presudnu pomoć potpukovnika u penziji Milomira Mikanovića, iz Kraljeva, bivšeg učenika ove škole.

Radio D / Lučani Info