Promovisana knjiga „Đerać u Dragačevu“

U prepunoj sali u Đeraću, sinoć je promovisana knjiga „Đerać u Dragačevu“, autorski poduhvat Milana Ž. Matijaševića, a u izdanju Biblioteke opštine Lučani u Guči.

Autor ove knjige tragao je i istraživao arhivsku građu, ne samo u ustanovama kulture i arhivama organa vlasti, već i porodičnim riznicama. Pri tome, imao je podršku zaposlenih u ustanovama kulture Čačka, Požege, Užica i Beograda, parohijskih sveštenika, činovnika opštinske uprave u Lučanima i naravno podršku svoje porodice.

 

 

Na samom početku promocije, prisutnima se obratio recenzent Nika –Nikola Stojić ističući kako je ova knjiga veoma važna za Đerać. O ovoj monografiji su govorili i recenzent Radovan M. Marinković kao i Joviša M. Slavković , Protojerej- stavrofor Hadži Jovan Lukić. Svaki od njih, podelio je svoje impresije Đeraćom i njegovom okolinom, kao i zanimljive činjenice na koje su naišli prilikom izrade ove monografije.

Prisutnima se obratila i predsednica Opštine Lučani, Vesna Stambolić, pohvalila je rad i izdavačku delatnost.

 

 

Direktor Biblioteke opštine Lučani u Guči, Slavko Radosavčević nije propustio priliku da istakne značaj ove knjige, i koliko je važno da jedna opština poseduje veliki broj monografija o mestima koja joj pripadaju. Radosavčević je dodao kako će svako ko se odluči da izradi monografiju nekog dragačevskog sela ili varoši, dobiti podršku i pomoć Biblioteke opštine Lučani u onoj meri u kojoj ova ustanova može pomoći.

Posle promocije knjige domaćin i autor, Milan Ž. Matijašević, priredio je ugodno posluženje za prisutne.