Prva kiša pogasila sijalice po selima

Na desetine sela od Gornjeg Milanovca, Čačka, Lučana i Ivanjice već nakon prve jesenje kiše ostalo je bez električne energije. Meštani ovih sela s pravom postavljaju pitanje, šta će biti kada padne prvi sneg?

„Ovo nije kiša, nego rosa i već smo nekoliko sati bez struje. U Kaoni gde živim to je pojava koja nas prati već deceniju. Ne znam ni koga da zovemo, ni kome da se obratimo jer su sva vrata zatvorena i niko nije nadležan. Apelujem na lokalnu vlast u Lučanima i državu da reši ovaj problem jer je postalo neizdrživo, zimnica nam propada a električni uređaji crkavaju”, kaže meštanin Kaone, koji se sinoć javio u redakciju Glasa zapadne Srbije, navodeći da i dva susedna sela su u mraku.

Slična situacija je i u gornjomilanovačkoj opštini, javili su se meštani sela Koštunići i Srezojevci gde je takođe nestalo električne energije, a u jednom zaseoku Koštunića struja je tek jutros stigla.

Činjenica je da je niskonaponska mreža, pogotovu u selima brdsko-planinskog predela Ivanjice i Suvobora, u očajnom stanju gde na pojedinim mestima vodovi leže po žbunju. I tako je to skoro čitavu deceniju. Veoma je zanimljivo, da postoje mesta gde su još pre više godina podignuti betonski stubovi, ali tu se stalo a trule bandere sve sa žicama pod naponom leže pored njih.

Država i nadležno ministarstvo moraju ovom velikom problemu pristupiti mnogo ozbiljnije. Do sada to nije bio slučaj a po opštoj proceni oko 100.000 betonskih stubova rešilo bi ogroman problem u selima čitave zapadne Srbije.

Nema racionalnog objašnjenja zašto se ne reševa ovo goruće pitanje, koje je svakodnevna tema pogotovu kada krenu ovakve vremenske prilike, a uskoro će i sneg kada nam iskustva iz ranijih godina govore da će biti na hiljade potrošača ostati bez snabdevanja električnom energijom.

Postavlja se pitanje zašto se takva situacija ponavlja iz godine u godinu?

Lučani Info / GZS