Pustoš na ulicama Guče: Prošle godine u ovo vreme pripreme za Sabor trubača bile su u punom jeku

Korona virus uspeo je ono što za rukom nije pošlo ni katastrofalnim elementarnim nepogodama, ali ni neprijateljskim bombama. Jubilarni 60. Sabor trubača u Guči odložen je po prvi put za svih šest decenija koliko se i održava u ovoj dragačevskoj varošici. Meštani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih.

„Za vreme Sabora sve je izdato, čak i običnu livadu ko ima u tim danima ona mu donese novac. Ove godine je sve drugačije, ni sami ne znamo šta nas je snašlo. U ovo doba uvek su počinjale pripreme, sada ništa. Biće ovo najtužnije leto za nas Dragačevce“, kaže za RINU Slobodan Jovanović iz Guče.

Ova 2020. godina u kalenaru će biti upisana kao jedina do sada, u kojoj se kroz prestonicu trube neće prolomiti zvukovi limenih instrumenata. Izostaće preko 300.000 gostiju iz svih delova sveta, a veliki minus pretrepeće i ugostitelji.

„Guča je malo mesto koje živi za trubu i od trube. Jasno nam je da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji Sabor ne može da bude održan i to je zaista veliki udarac za sve nas. Ugostitelji su ove godine, usled novonastale situacije ionako na gubitku, a odlaganje manifestacije samo je dodatno otežalo situaciju. Za tih nekoliko dana Sabora moglo je da se zaradi toliko novca, koliko za svih ostalih jedanaest meseci“, izjavio je ugostitelj Tomislav Protić.

Ugostitelj Tomislav Protić

Gubitke će zbog otkazivanja jubilarnog Sabora pretrpeti i opština Lučani.

„Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu“, rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora

Ostaje nada da će za 12 meseci sa čuvenog spomenika trubaču u centru Guče, opet odjeknuti zvuci dobro poznate himne „Sa Ovčara i Kablara“, i da će ova dragačevska varošica sledećeg avgusta biti najveselije mesto na Balkanu, kao što je to bila prethodnih 59 godina.

Zlatiborske Novine / RINA