Radiće sve seoske ambulante: Značajna ulaganja u zdravstvo na području opštine Lučani

Pomoćnik ministra zdravlja dr Dušan Jovanović obišao je danas Dom zdravlja u Guči i tom prilikom istakao da će Ministarstvo zdravlja odobriti 5,5 miliona dinara za renoviranje prostorije u Domu zdravlja u Guči u kojoj će biti namontiran novi rendgen aparat koji je već nabavljen.

“Ministarstvo zdravlja obezbediće i 16 miliona dinara za infrastrukturno renoviranje stacionara u okviru Doma zdravlja u Guči, a pomoći će i kadrovski kako bi se omogućilo da osam seoskih ambulanti u opštini Lučani ponovo počne sa radom”, rekao je danas u Guči pomoćnik ministra zdravlja dr Dušan Jovanović.

“Adaptacijom stacionara dobićemo prostor za 35 pacijenata, a trenutno koristimo samo 15 posto kapaciteta.To je za ovaj kraj veoma značajno jer su u stacionaru smešteni nepokretni pacijenti o kojima ne može da brine i nije nadležna čačanska bolnica. Seoske ambulante nisu bile definitivno zatvorene i one će sada biti otvorene u onom obimu u kom budemo mogli da ih pokrijemo lekarima. Zadnje dve godine zaposlili smo 20 zdravstvenih radnika. Imamo dozvolu za zapošljavanje, ali nema kadrova, ne možemo da nađemo lekare i sestre koji bi došli da rade na ovom terenu. Zato smo prinuđeni da, zbog obima posla, povučemo ljude sa specijalizacije dok kovid ne prođe”, rekla je direktorka Doma zdravlja Lučani dr Danica Stefanović.

U proteklih nekoliko godina lokalna samouprava je za Dom zdravlja Lučani obezbedila dva sanitetska vozila i dva vozila za patronažne sestre. Ove godine u opštinskom budžetu za zdravstvo je obezbeđeno 15 miliona dinara.

„Najveći projekti koje ćemo ove godine realizovati, sredstvima iz budžeta i uz pomoć Ministarstva zdravlja, su ugradnja novog rendgen aparata koji je nabavljen prošle godine i u koji je uloženo 10 miliona dinara, adaptiranje prostorije u kojoj će ovaj aparat biti instaliran, rekonstrukcija kompletnog stacionara, kao i otvaranje svih osam seoskih ambulanti. Za rekonstrukciju dispanzera u Guči ove godine iz budžeta izdvojiće se 15 miliona dinara, Ministarstvo će za ovu namenu dati 16 miliona dinara i 5 miliona preduzeće „MB-Namenska“ iz Lučana na čemu smo im veoma zahvalni“, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Na kraju današnjeg sastanka, u ime SO Lučani, svih odbornika i predsednika mesnih zajednica, predsednik Privremenog organa opštine Lučani Milivoje Dolović uručio je dr Jovanoviću zahvalnicu namenjenu Ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru, zamolio ga da Ministru prenese zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i pozvao Ministra da po završetku rekonstrukcije dispanzera u Guči dođe na zvanično otvaranje.
Sastavnici Mesnih zajednica sa teritorije opštine Lučani.

Lučani Info / Radio D