Reguliše se Dragačica koja je u junu poplavila školu u Guči: Meštani će konačno moći mirno da spavaju

Godinama unazad Dragačevci se suočavaju sa poplavama, a nakon ukroćivanja reke Bjelice koja je pravila najveće probleme, sada se radi na regulisanju vodtokova drugog reda, a jedno od najvećih gradilišta trenutno je na potoku Dragačica, koji se uliva u Bjelicu u neposrednoj blizini Srednje škole u Guči.

“U toku su radovi na vodotokovima drugog reda, a jedno od najvećih gradilišta trenutno je na reci Dragačici, koja se uliva u Bjelicu u neposrednoj blizini Srednje škole “Dragačevo” u Guči. Vrednost radova je oko 120 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja. Osim radova na uređenju korita Dragačice, gde je utrošena skoro polovina opredeljenih sredstava, radi se i na potoku Suvodo u Guči, kao i ušću potoka Dupljaj u Bjelicu kod autobuske stanice u Guči. Završeni su radovi na betonskom zidu na potoku u Lučanima kod crpne stanice. U planu za sledeću godinu je izrada projekta za ostale vodotokove drugog reda, koji su donosili probleme tokom poslednjih poplava u opštini Lučani. To su, pre svega, Živička reka, reka u Puhovu, deo Dobrice u Kotraži i gornji deo potoka Dupljaj u Guči,” rekao je Milija Milenković, direktor JP”Dragačevo putevi”.

Milija Milenković, direktor JP”Dragačevo putevi

On je istakao da je u toku raspisivanje javnih nabavki za projektovanje i da su očekivanja da će u sledećoj godini od Kancelarije za javna ulaganja stići značajna sredstva za uređenje preostalih vodotokova.„Kako je najavljeno iz Vlade Republike Srbije, Javno vodoprivredno preduzeće “Srbija vode” će po hitnom postupku u svoj plan ubaciti sanaciju korita reke Bjelice kroz Guču, koje je oštećeno tokom poplava 2019. i 2020. godine. U pitanju je sanacija u dužini od oko tri kilometra oštećenih delova korita kao i sanacija dela od Kamenog mosta ispod Srednje škole do uliva reke Dragačice u Bjelicu”, precizirao je Milenković.

Lučani Info / RINA