Sa ovog vrha pogled puca na pola Šumadije: Planina Ovčar doživljava ekspanziju, u planu izgradnja paraglajding staze i jedinstvenog mosta koji će kroz klisuru spojiti Lučane i Čačak

Srpska Sveta gora poznata po brojnim manastirima ali po tome što je najvoljeniji srpski patrijarh Pavle hodio i službovao u svetinjama koji se nalaze u kanjonju same Ovčar Banje. Njeni duhovni potencijali su privukli na milione turista koje su pronalazili spas, odmor i mir u njoj. Od naredne godine, pored verskog turizma, upravo u banji koja se prostire na dve teritotije mogla bi dobiti još jedan potpuno drugačiji sjaj.

– Na međuresornoj radnoj grupi koja se bavi revitalizacijom “Srpske svete gore”, dogovoreno je da se alfaltira putni pravac koji spaja lučansku opštinu sa Ovčar banjom u dužini od 9,4 kilometara preko sela Dljin, koji je nakraći put sa centrom ove opštine, kao i u asfaltiranje puta ka samom najvišem vrhu Ovčara u dužini oko 2,5 kilometra, u vrednosti oko 100 miliona dinara koje je obezbedila Vlada Republike Srbije i čime će se doprineti da se opština Lučani nađe na turističkoj mapi Srbije i postane jedan od nosilaca turizma u Srbiji – kazao je za RINU, Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Ovčar Banja će od naredne godine dobiti nove sadržaje za aktivni turizam, prirodnjački muzej kao i rehabilaticioni centar.

– U dogovoru sa Gradom Čačkom, pored postojećih sadržaja, u planu su za narednu godinu i paraglajding staze za ljubitelje adrenalinskog sporta, kao i izrada projekto-tehničke dokumentacije za izgradnju mosta koji će preko zapadne Morave spojiti naše dve opštine, i uređenje rečnog korita i time stavi autokamp u funkciju koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara – dodao je Dolović.

Ulaganjem u dotrajalu infrastrukturu svi turistički potencijali ponovo će biti maksimalno iskorišćeni. Vlada Republike Srbije do sada je u revizalizaciju srspke Svete Gore izvojila 185 miliona dinara.

– Veliku zahvalnost dugujemo premijerki Vlade Ani Brnabić, koja je prepoznala potencijal ovog kraja kao biser turizma u Srbiji, što će se u narednom periodu i pokazati, kao i zahvalnost susednoj opštini na ukazanom razumevanju i uzajamnoj saradnji i ulaganja u zajedničke investicije koje dovode do ravnomernog razvoje naše dve optine – zaključio je Dolović.

Lučani Info / RINA